Gün gelip herkes bir gün öbür dünyaya göçecek. Bu durum hayatın kaçınılmaz bir gerçeği. Ve yaşayan her canlı ölümü tadacak… Bundan kaçış yok maalesef… Öldükten sonra da hepimizin ardından, İslam geleneğinin vazgeçilmezi olan “Sala” okunacak…Şimdi bu ölüm

Gün gelip herkes bir gün öbür dünyaya göçecek. Bu durum hayatın kaçınılmaz bir gerçeği. Ve yaşayan her canlı ölümü tadacak… Bundan kaçış yok maalesef… Öldükten sonra da hepimizin ardından, İslam geleneğinin vazgeçilmezi olan “Sala” okunacak…

Şimdi bu ölüm muhabbeti de nereden çıktı diye merak edenler olabilir. Birçok camiden okunan salalar beni böyle bir yazı yazmaya mecbur bıraktı da ondan…

Bizim dinimizde mevtaya yapılacak son görevlerden biri de bilindiği üzere sala okunmasıdır… Bu durum, ölen kişinin eşine dostuna ölüm haberini duyurmanın bir yoludur…

Eskiden akşam ezanı hariç her ezanla birlikte salâ okunurmuş. Üstelik eskiden her vaktin salası, aynı ezan gibi farklı makamlarda seslendirilirmiş. Ama bu gelenek zamanla sadece Cuma ve cenaze salası olarak günümüze kadar gelmiş…

Cenaze salasında ölümle ilgili hadis ve ayetler okunuyor. "Vakit geçmeden önce namaz kılmakta acele ediniz, ölüm gelmeden tövbede acele ediniz" hadisleriyle, "Her canlı ölümü tadacaktır, Allah'tan geldik Allah'a gideceğiz" ayetleri okunur.

Osmanlı, bu geleneğe diğer Müslüman toplumlardan daha çok sahip çıkmış. Dinleyenin ve okuyanın içini titretecek formlarda bestelemiş. Eskiler hem sözlerinden hem de makamından okunan salânın cenaze salâsı mı yoksa haber salâsı mı ya da cuma salâsı mı olduğunu anlarmış.

Ama bu gelenek artık yok. Şimdi sadece Cuma günleri ve cenazelerde sala okunuyor… Cuma günleri okunan sala, merkezi sistemle okunduğu için herhangi bir sıkıntı yok. Fakat cenaze salaları için aynı şeyi söylemek mümkün değil…

Neden mi?

Maalesef son dönemlerde camilerden okunan salalar iç titretmekten öte, insanın içini daraltıyor. Okuyanların sesi o kadar kötü ki, insanın dinleyesi gelmiyor. Bir an önce okunup bitse de, biz de düşüncelerimizden dolayı günaha girmesek demeden edemiyoruz…

Maalesef ölen kişiyi son yolculuğuna uğurlamak için okunan sala, okuyanın sesi ve makamı kötü olduğu için sala olmaktan çıkıyor…

Ben de merak ediyorum, acaba Sakarya Müftülüğü yetkilileri, bazı camilerden okunan bu salaları duymuyor mu? Eğer duyuyorlarsa neden bu konuya bir çeki düzen vermiyorlar? Bu konuda bir çalışma yapılamaz mı? Sesi güzel olmayanın sala okuması önlenemez mi? Salâ okuyan müezzinler bir eğitimden geçirilemez mi?

Kaybettiğimiz yakınımız için güzel ses ve makamda bir sala okunmasını istemek çok şey mi?