Her yıl olduğu gibi, bu yıl da sıcakların artması, yaz mevsiminin gelmesi nedeniyle güneyde yaşayan göçmen kuşlar göç yoluna koyuldular.
Uzun yol nedeniyle yorulan kuşlar dinlenmek için genelde su kenarlarını tercih ediyorlar. Hem susuzluklarını gideriyorlar, hem de etrafta bulduklarıyla aç olan karınlarını doyuruyorlar.
Bu ihtiyaç molası esnasında yanlarında getirdikleri hastalıkları bizim köylerde, bahçedeki kümeslerde beslediğimiz tavuklara, onların yemlerini, sularını tüketirken bulaştırıyorlar.
Tavuklar için son derece öldürücü olan bu viral hastalıklar; veba, bronşit vb. köylümüzde ciddi tavuk kayıplarına yol açmaktadır.
Tavuk ölümlerinden korunmak için tüm kanatlıların aşılamalarını serbest veteriner hekimlere yaptırınız. Biyo güvenlik önlemlerini ciddiye alınız. Kümeste, bahçede dolaşan tavuğunuza yabani kuşlarla fiziki temasa geçmeyecek şekilde tedbirler alınız. Bahçedeki tavukların suyundan, yeminden yabani kanatlılar yemeyecek içmeyecek. Bu tedbirler, havaların soğumasıyla tekrar göçe kuzeyden güneye doğru başlayacak olan göçmen kuşlar için de geçerlidir.
Profesyonel çiftlikler biyo güvenlik önlemlerine ve de aşılamalara son derece dikkat ederler. Bu konuda son derece bilinçlidirler. Onlara buradan söyleyecek sözüm yoktur. Zaten gereken her türlü tedbirleri almaktadırlar. Benim tavsiyelerim köylerde, mahallelerde beslenen köy tavukları içindir.

Tavuk sahipleri tavuğunun neden hastalandığını dahi bilmiyor. Maalesef bu konuda çok bilinçsizler.
Tüm üreticilerimize bol kazançlı, bereketli güzel günler dilerim