Bugün 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü nedeniyle tüm hayvan severleri yaptıkları sokak hayvanları için koruma, besleme her türlü güzel yardımları için kutluyorum. Belediyelerde sokak hayvanları için çalışan veteriner hekimleri, sokak hayvanları yardımcı personelini de kutluyorum. Uzun zaman geçmesine rağmen sokak hayvanları refahı için maalesef istenilen seviyelere hala ulaşamadık. Sokak hayvanları konusunda yasalar hangi kurumun ne yapacağını açık olarak belirtmesine rağmen hala eskilerin deyimiyle bir arpa boyu yol alamadık.

Dünyada aynı sorun değişik ülkelerde farklı düzeylerde devam etmektedir. Sorunu iyice azaltan ülkelerin yanında halihazırda soruna çare bulamayan ülkeler de mevcuttur. Sokak hayvanlarının azaltmanın  yöntemini dünya sağlık teşkilatı açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü de sokak hayvanlarının sayısını azaltmada en etkili yöntemin kısırlaştırma, insanların eğitilmesi ve hayvanlarla sahiplerinin kayıt altına alınması üçlüsü olduğunu söylüyor.

Bunları ülke olarak bizde yapıyoruz. Umarım en kısa sürede sorunun çözümüne kavuşuruz. Bir dişi köpeğin altı ayda bir ortalama beş yavru doğurması ve yavrularının da aynı şekilde devam etmesi durumunda beş yıl  içinde soyundan 5 bin civarında köpek üreyeceği hesaplanıyor. Sanırım sorunun  boyutunu herkes anlamıştır.

Halkımızın aynı çevreyi paylaştığımız sokak  hayvanlarına daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Sokak hayvanları için paylaşacakları bir kap su ve de bir kap mama onlar için çok önemlidir. Dinimizde sevgili Peygamber efendimizin hadislerinden birinde, ”Sabah kalktığınızda sadaka verecek birini bulamazsanız hayvanlara vereceğiniz her yem, su sadaka yerine geçer.” diye söylemiştir. Dolayısıyla herkesin sokak hayvanları konusunda duyarlı olması her bakımdan önemlidir. Hayvanlar için en son çıkan çip uygulama yönetmeliği ile artık bundan sonra sahipli kedi, köpekler sokağa bırakılamayacak. Yürürlüğe giren evcil hayvanlarda çip uygulaması nedeniyle evcil hayvanı terk eden kişiyi resmi kayıtlardan hemen tespit edilebilecektir. Doğal olarak bu eylemin caydırıcı cezası olacaktır.

Belediyeler ülkemizde sokak hayvanları konusunda kısırlaştırmaya azami gayret göstermelidirler. Bir kısım belediyeler azami çaba sarf ederken 
bazılarının yapmamasını doğru bulmuyoruz. Ayrıca sokak hayvanlarını tedavi ve de aşılamalar konusunda tüm belediyelerin gerekli adımları sonuna kadar 
atmalarını beklemekteyiz. Ülke çapında veteriner hekimlik hizmetleri konusunda, Türk Veteriner Hekimler Konseyi ile yapılacak görüşmeler sonunda 
yapılacak protokolle serbest veteriner hekimleri sokak hayvanları sağlık ve refahının standartlarının yükseltilmesinde katkısı büyük olacaktır.

Sokak hayvanları sorunun çözümüne en kısa sürede sonuçlandıracak protokolleri yapmaya yetkindir. Kamu bu çözüm önerimizi ayrıntılı inceleyip sorunun çözümüne büyük katkı sağlayabilir.