ÇEŞİTLİ BÖLGELER
Tescilli doğal şehir unvanına sahip Sındırgı ilçesinde başlatılan butik proje benzer 11 kurucu ilçenin de katılımı ile Dünya geneline yayılacak ve örnek olacak bir projeye dönüştü. Özellikle Sağdıç leyleği ile ülke gündemine oturan, doğa ve doğallığı simgeleyen doğal şehir olarak projelerini sürdüren Sındırgı ilçesinin öncülüğünde başlatılan proje meyvesini verdi. Sındırgı Belediye başkanı ve Doğal Şehirler Birliği başkanı Ekrem Yavaş’ın tarihi, kültürü ve yaşamı ile bir ilçenin özünü kaybetmeden de gelişebileceğini gösteren projeleri doğal şehir akımının Türkiye’nin çeşitli bölgelerine de ulaşmasını sağladı.
SAKARYA'DAN GEYVE
Balıkesir’in Sındırgı ilçesi öncülüğünde Ankara Beypazarı, Balıkesir Havran, Eskişehir İnönü, Aydın Kuşadası, İzmir Bergama, Antalya Elmalı, Sakarya Geyve, Kütahya Simav, Manisa Gördes, Çanakkale Ezine ilçeleri olmak üzere 11 kurucu üye ile başlayan doğal şehirler birliğine ikinci toplantı da dört ilçe daha eklendi. Sındırgı Belediyesi bünyesinde ilçedeki termal tesiste gerçekleştirilen Ekim ayı olağan meclisinde birliğin işleyişi hakkında gündem maddeleri görüşülürken Bolu Mudurnu, Düzce Gölyaka, Manisa Kula, Denizli Beyağaç ilçeleri de doğal şehirler birliğine katıldı.
DOĞAL KALMA TERCİHİ
Doğal şehirler birliğinin yeni üyelerinden Bolu Mudurnu Belediye başkanı Necdet Türker “Biz daha çok milliyetçiliği ön plana çıkararak doğal şehirlere katılmayı tercih ettik. Doğal şehirler de tabi Belediye başkanımız Ekrem Yavaş da doğal bir belediye başkanımız onun için gel dedi geldik. Doğa ve doğallığı bozmadan çok büyümeyi hedeflemiyoruz aslında biraz daha küçük kalmak güzel biraz daha büyüdüğümüz zaman bazı şeyler bozula biliyor. Doğal kalmayı tercih ediyoruz”
dedi.
BURAYA AİT HİSSEDİYORUZ
Kurucu üyelerden Sakarya Geyve belediye başkanı Metin Atalay “Doğala ve yöresele önem veriyoruz geleneksel yöntemlere önem veriyoruz. Geçmişimizi yaşatmaya çalışıyoruz, geçmişimiz ve şimdiki modernizasyonu bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu yüzden de doğal şehirler birliğinin içindeyiz kendimizi buraya ait hissediyoruz” şeklinde konuştu. Üye ilçeler özellikle çevreye saygılı projeler, doğa ve doğallığı bozmadan büyümeyi hedefleyen, kültürüne ve tarihine sahip çıkan ilçelerden oluşuyor.
NEDEN DOĞAL ŞEHİR
Doğal Şehirler Birliği “Neden Doğal Şehir?“ ilkesini şu şekilde özetliyor: Gelişen teknoloji, artan nüfus ve ihtiyaçlar ve bunların getirdiği olumsuz iklim değişikliği gibi nedenlerle son yıllarda geçmiş yıllarda oluşan kalkınma, turizm ve sanayileşme modellerinin oluşturulmasında önemli zihniyet ve anlayış değişiklikleri meydana gelmiş bulunmaktadır. Bu zihniyet değişikliğinin yansıması olarak çevreye duyarlı ve saygılı politikalar geliştirebilmek önem kazanmıştır. Bu çerçevede yerel yönetimlerinde kendileri ile ilgili politikaların oluşturulmasında yukarıda açıkladığımız ilkelerin uygulandığı politikaların oluşturabilmesi ve uygulanabilmesi için güç ve akıl birliği yapmasının yollarını aramak zorunluluğu doğmuştur. Doğal Şehirler Birliği de bu ilkelerden yola çıkarak kurulması planlanarak uygulamaya konan bir güç ve akıl birliği projesidir.