Bayram Kodaman, Doğu Anadolu’nun  coğrafi, dini ve etnik bakımdan milletlerarası politika ve diplomasi sahnesinde tartışılıyor olmasının sebeplerini, yani tarihi kökenini Şark meselesi çerçevesinde ele almak gerektiğini belirtiyor. 

Kodaman, “Şark Meselesi Işığı Altında Sultan II. Abdülhamid’in Doğu Anadolu Politikası” adlı yapıtında, Doğu Anadolu sorununun ortaya çıkışını anlatıyor. Bayram Kodaman, Şark meselesinin, Avrupa’nın veya Hıristiyan aleminin İslamiyet ve 1071 tarihinden itibaren Türklere karşı Şark Meselesi adı altında sürdürmüş olduğu eski bir politikanın sadece bir halkasından ibaret olduğunu ifade ediyor. Kodaman,  “Türkler, İslamiyet’in hamisi ve İslam aleminin önderi durumuna geçmekle, Avrupa için Şark meselesi Türk meselesi halini almıştır” diyor. 

Bayram Kodaman kitabında, “Hamidiye hafif süvari alayları, kuruluş sebepleri, Abdülhamid devrinin özellikleri, II. Abdülhamid ve aşiret mektebi, Abdülhamid döneminde Hakkâri sancağında nesturiler ve İngiliz-Rus emperyalizmi, Ermeni meselesinin doğuş sebepleri, II. Abdülhamid’in politikası ve aldığı karşı tedbirler, Emperyalizm ve sömürgecilik, Osmanlı reformları” gibi birçok konuya değiniyor.

Bayram Kodaman’ın bu eseri Orkun yayınevinden çıktı.