Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Z.Şinasi Bayraktar, Ülkemizin deprem kuşağı üzerinde yer alması münasebeti ile sık sık ülkemizde can ve mal kaybına sebebiyet veren depremler yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Bu sebepten doğal afetler öncesinde önlem almanın önemine dikkat çekerek, "Kahramanmaraş depreminden ders almalı. Bu depremi milat olarak kabul etmeli ve deprem ve afet öncesinde alınması gereken önlemleri hayata geçirmeliyiz" dedi. Bayraktarcan kaybı ve ekonomik kayıplara yol açan afetler öncesinde, tedbir amaçlı çalışmalar yapılmasına dikkat çekti. 6 Şubat 2023 de gerçekleşen  Kahramanmaraş merkezli depremin yıkıma neden olduğu 11 ilin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) katkısının yüzde 10 civarında olduğunu hatırlatan Bayraktar, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği gibi yüzyılın felaketini yaşadık. 50 binin üzerinde canımız kayboldu. Böyle bir felaket büyük sıkıntı verdi bize ama, bir başka özelliğimizi gün yüzüne çıkardı.Deprem olduğu andan itibaren tüm Odamızda dahil olmak üzere tüm Ülke bölgeye yardım için harekete geçti. Ülkemizin her ferdi elinden gelen gayreti gösterdi.

 "TEDBİR DEPREMDEN GÜÇLÜDÜR"

 Depremin hasarlarının önüne geçmek mümkün değildi. Ama öncesinde yapacağımız çalışmalarla bunu en aza indirmek mümkün.  Millet olarak en önemli özelliğimiz olan harekete geçme ve birlik olma durumumuzu 'afet öncesi önlem alma' çalışmaları için de kullanmamız gerekiyor. Kahramanmaraş depreminden ders almalı. Bu depremi milat olarak kabul etmeli ve deprem ve afet öncesinde alınması gereken önlemleri hayata geçirmeliyiz" diye konuştu. Bayraktar deprem gerçekleştikten sonra her kesimin konuştuğunu ancak sayıları 305 bini bulan mimar ve mühendislerin görüşlerine başvurulmadığını belirterek, Çalıştay yapılmalı ve doğal afetlerle ilgili konunun uzmanlarının konuşabileceği platformlar oluşturulmalı ve gerekli tedbirleri alınmalıdır dedi.. 143 bin kişinin hayatını kaybettiği 1923 Tokyo depreminin ardından Japonya'nın kurduğu Deprem Araştırma Enstitüsü ve yaptığı çalışmaları örnek veren Bayraktar, o günden bu yana Japonya'daki depremlerde can kaybının azaldığına dikkati çekti.  Bayraktar, "Neden bu kadar az sayıda kayıp oluyor çünkü deprem bölgesi olarak bilimle barıştılar. Ülkemizde 1930 yılından bu yana depremlerde 150 bin canımızı kaybettik. Bu nedenle 'Dayanışma depremden güçlüdür' demekten önce  'Tedbir depremden güçlüdür' diyerek öncesinde tedbir alma alışkanlığına geçmek zorundayız dedi.

 TÜRKİYE, YÜKSEK RİSK GRUBUNDA

 Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Z.Şinasi Bayraktar Türkiye'nin, birçok afet türünün önemli sıklıkta yaşandığı bir ülke olduğunu belirterek "Deprem, heyelan, sel, çığ gibi birçok doğa kaynaklı afetlerle sıkça karşı karşıya kalabiliyoruz. İnsani krizlerin ve afetlerin risklerini ölçmek ve sıralayabilmek amacıyla oluşturulan risk yönetimi endeksine göre Türkiye, Küresel Risk Endeksi'nde 191 ülke arasında 45'inci sırada yer alıyor. 5,0 endeks puanı ile 'yüksek risk' grubundaki ülkeler arasında bulunuyor." diye konuştu. Bayraktarhem dünya çapında hem yerel ölçekte afetlerle mücadelede "yaşandıktan sonra ne yapılabilir?" değil, "risk azaltma"nın öncelikli konu haline gelmesi gerektiğini söyledi. 

 Deprem Eylem Planı Tatbikatı

Doğal afetlere karşı alınacak olan  acil eylem planının gözden geçirilmesi, belirlenmiş olan deprem anında toplanma alanları konusunda bireylerin bilinçlendirilmesi ve panik havasına mahal verilmemesi gerekir. Eylem planlarının içinde yapılan tatbikatlar eksiklerimizi görmemize vesile olacaktır.

İlimizde ve İlçemizde Kentsel dönüşüm

Bölgemizde yaşadığımız 1999 Marmara Depreminin ardından maalesef kentsel dönüşümü sorun olmaktan çıkarmış durumda değiliz. Bu konu üzerindeki yapılacak olan çalışmalara hız vermeli ve özellikle kent merkezleri yüksek katlı eski binaların dönüşümü büyük yıkımlarda büyük can kayıplarına sebebiyet vermemesi için bir an önce gerçekleştirilmelidir. Deprem öncesi alınacak en büyük tedbirlerin başında sağlam ve deprem teknolojisine dayalı binalar inşaa ederek yatay mimariyi tercih etmektir. Tekrardan ifade ettiğim gibi maalesef deprem gerçekleştikten sonra önlemlerden bahsetmek değil afetin gerçekleşmesinden önce alınacak olan tedbirler can ve mal kaybını önleyici olacaktır dedi. Ülkemizde yaşanan depremler sonucunda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diler Ülkemizin böyle büyük yıkımlarla büyük acılar yaşamamasını temenni ederim" ifadelerinde bulundu.