Sakarya iş dünyasından %52’lik artış performansı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan güncel verilere göre ise Sakarya iş dünyası2023 Şubat’a göre %52, 2022 Mart’a göre ise %24’lük artışla 488.935 milyon dolarlık katkı sağladı. Sakarya iş dünyası bu sonuçla birlikte 2023’ün ilk çeyreğinde kümülatif olarak 1.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ülkenin en büyük 7. ihracatçı şehri olma başarısını sürdürdü. 

Otomotiv yükselişle yine zirvede
Mart ayında en çok ihracat yapan 5 sektör ise sırasıyla otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, makine aksamları, kimyevi madde ve mamulleri ile iklimlendirme sanayi oldu. Sakarya’nın ihracatta lokomotif sektörü olan otomotiv endüstrisi geçtiğimiz Mart ayına göre %30’a yakın artışla 434.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek yine zirvede yer aldı. Sakarya Otomotiv endüstrisi tek başına il ihracatının %89’unu karşılarken ülke bazında sektör ihracatının %13.2’sini tek başına gerçekleştirdi.  Geçtiğimiz yıla oranla ihracatını en çok artıran 5 sektör ise sırasıyla yaş meyve ve sebze, madencilik ürünleri, zeytin ve zeytinyağı, gemi ve yat hizmetleri ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörleri oldu. 

akgun_altug-18

En çok ihracat Polonya’ya
Sakarya iş dünyasının Mart ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 123 noktası gerçekleştirdiği ihracatta başı çeken ilk 5 ülke ise sırasıyla; Polonya, Birleşik Krallık, Almanya, İspanya ve Fransa oldu. Polonya Şubat ayında olduğu gibi Mart ayında da en çok ihracat yapılan ülke oldu. 
İhracatın ithalatı karşılama oranı %135 Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Mart ayı verileri dışında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan güncel Şubat ayı ithalat verilerine göre ithalat bir önceki aya göre %26.6’lık azalışla 260.7 milyon dolar, Şubat ayında Sakarya’da ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %135 olarak gerçekleşti.

“Bu yükseliş moral oldu”
Dış ticaret verilerini değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Ülke olarak 23,6 milyar ile Cumhuriyet tarihimizin aylık ihracat rekorunu yakaladığımız verimli bir Mart ayını geride bıraktık. Sakarya olarak biz de 488.9 milyon dolarlık ihracat ile katkı sağladık.Sakarya olarak tükettiğimizden fazlasını üreten bir şehiriz. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 100’ün üzerinde seyrediyor. Bu gayrette emeği geçen iş dünyamıza teşekkür ediyorum. Mart ayında toplam 123 ülkeye ihracat yaptık. Düşüş seyrinde olan ilimiz ihracatındaki bu yukarı yönlü ivme iş dünyasına moral oldu. 
Bu oranların gelişen yatırımlarla daha da artacağına inanıyorum. Üretim ve yatırımlar ilimize sadece sanayi alanında değil, günümüzün en değerli sektörlerinden olan tarım alanında da yapılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün Sakarya Tarım Sektörü Temsilcileri toplantısında ağırladığımız Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof Dr. Vahit Kirişçi’ bu anlamda önemli bir müjde verdi bizlere.  Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerinde yaklaşık 2 yıldır çalıştığımız projelendirip planlayarak Bakanımıza sunduğumuz “Sakarya Bitkisel Üretim Tarıma Dayalı İhtisas OSB” için çalışmalara başlandığı bilgisini paylaştı.  Her zaman dile getirdiğimiz gibi Sakarya hem endüstriyel, hem tarımsal, hem ticari anlamda önemli bir üretim kenti. Bu üretim iddiasını Sakarya Bitkisel Üretim Tarıma Dayalı İhtisas OSB ile de göstererek tarım ve sanayinin birbirine paralel gelişimine güzel bir örnek teşkil edecek” dedi.