ZİHNİYET VE FİKİR DEVRİMİ

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri, Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan 4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak; “Düzce depreminden sonra burada yine konuşma yapmıştım. Sakarya’nın yakında deprem yaşayacağını söyledim, 99 öncesi yapılan bütün yapıların yıkılacağını söyledim. 1491 yılından beri kırılmamış olan Geyve-Mekece-İznik-Bursa fay hattını okuyoruz ve 600 yıldır kırılmamış bir faydan bahsediyoruz. Yeni olan deprem ile benzer bir fay. Sakarya’yı yerle bir eder. Maraş’taki halkın eksiği belki de 450 yıldır deprem yaşamamış olmasıydı ancak biz yaşadık. Sakarya nehrimiz şehrimizi ikiye bölüyor. Onun sayesinde hayat verilen zengin alüvyonlu topraklar var. Hatay ile birebir yapıya zemine sahibiz.

YAPILAŞMA İÇİN KULLANDIK

Dağlara yerleşen insanlar hep felaketlerden uzak kalmışlardır. En çok yıkıma uğrayan şehir Hatay oldu. Allah’ın sadece bitki üretmek için verdiği verimli arazileri bizler yapılaşma için kullandık. Allah ovaları bunun için dağları ise çivi gibi yapılaşmak için yarattı. Tarım arazilerini imara açmaktan vazgeçmemiz gerekiyor. Eskiden yapılan araziler üzerindeki yapıları da dönüştürmemiz gerekiyor.  Ne kadar derine inilirse o kadar binalar sağlam oluyor.

2 KATI BİR YIKIM

Geyve’de olacak bir depremin merkez ve diğer ilçelerde ne kadar yıkıma uğrayacağını düşünelim. 2 katı bir yıkım ile karşı karşıya kalabiliriz. 6 Şubat 2023 Türkiye için milat olsun. Bizler atlattık diyelim bu sefer çocuklarımız, torunlarımız yaşayacak. Sakarya’da depremden sonra evet nitelikli binalar yapıldı. Yüzde 80 oranında yapı denetim sektörü işini yaptı. Fakat naylon müteahhitlik ve naylon şantiye şefliği var bu ülkede. Maalesef bu çok yanlış bir uygulama. Kalfaların eline bırakılıyor koskoca binalar. Denetim mekanizmasını kökten değiştirmemiz gerekiyor.

KOLONLARI KESİYOR

Araçlarımızı nasıl 2 yılda bir muayeneye sokuyorsak bunu binalar için de yapmamız lazım. Yıkılan binalara baktığınız zaman hep aşağısında iş yeri olan binalar öncelikle yıkılmış. İşletme ruhsatı veriliyor ve sonra işletmeci kendi kafasına göre kolonları kesiyor. Ve bu bina yapılırken denetlendikten sonra bir daha bakılmıyor. Periyodik muayenenin de binalara uygulanması gerekiyor” dedi.