Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, “Son zamanlarda halkımızda köpek ve kedi sahiplenme hızla artmaktadır. Vatandaşlarımız köpek ve kedileri genelde kendilerine alışsın diye yavruyken sahipleniyor. Yavru köpeği sahiplendiniz, peki nasıl besleyeceksiniz?” diyerek uyarılarda bulundu.

Yıldız, “Genelde halkımız kendi beslenmesini örnek alıp ona göre besliyorlar. Bu yöntem maalesef yanlış bir yöntemdir. İnsanların beslenme genetiği ve de beslenme sistemi ile köpeklerin beslenme sindirim sistemi ve genetiği farklıdır. Bizim için doğal olan yiyecekler onlar için zehirli olabilir. Yavru köpekler hızlı bir şekilde büyüyüp sindirim ve bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiş olduğundan, yetişkin köpeklerden farklı ve özel beslenme ihtiyaçları vardır. Yavru köpeğinize, onun ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanmış aynı zamanda beslenme açısından eksiksiz bir mama vermeniz, sağlıklı gelişimi desteklemek ve sağlıklı bir geleceğin temellerini atmak için kritik önem taşır.

Uzmanlar yavru köpeklerin ilk 2-3 aylık süreçte günde 4 öğün, 3-6 aylık süreçte günde 3 öğün, ırklara göre 6-12 ya da 6-24 aylık süreçte günde 2 öğün beslenmelerini önerirler. Az önce de ifade edildiği gibi beslenme sıklığı köpeğin cinsine, genel sağlık durumuna ve aktivite düzeyine göre yenilenebilir” dedi.

Yavru köpeğimi ne kadar beslemeliyim?
Yavru köpeğe her öğünde verilen mama miktarının, ırkına ve boyut kategorisine göre değişeceğini söyleyen Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, “Çok küçük, küçük, orta, büyük veya dev. Rehber olarak yetiştiricinin yavru köpeğin maması ile ilgili talimatlarını göz önüne alın ve tam anlamıyla emin değilseniz serbest veteriner hekiminizden yardım isteyin.

Yavru köpeğiniz öğünlerde önüne konulan porsiyonun tamamını bitiremiyorsa endişelenmeyin. İştahları doğaları gereği değişkendir ve düzenli öğünler ile bir sonraki sefere açlıklarını giderebilirler.

Köpek yavrularının büyüme evrelerinin hızlı olması nedeniyle, yetişkin bir köpeğe göre enerji yoğunluğu daha yüksek bir mamaya ihtiyaçları vardır. Bununla birlikte, yavru köpekler mama alımlarını nasıl düzenleyeceğini bilmezler, bu nedenle porsiyon kontrolünü sürdürmek ve kilo alımını önlemek çok önemlidir. Aşırı beslenme, çok hızlı bir şekilde büyümelerini teşvik edebileceğinden ve iskelet sorunlarına yol açabileceğinden bu özellikle büyük ırk köpekler için önemlidir” dedi.