Gal arısı ile mücadelede dünyada yaygın şekilde kullanılan "Torymus sinensis" türü böcekle yapılan biyolojik mücadeleye Türkiye'de, sarı renkli yapışkan tuzaklı biyoteknik mücadele de eklendi.
Bu kapsamda Sakarya'da kestane ağaçlarının yoğun bulunduğu Karasu ve Kocaali ilçelerinde ormanlık alanda bulunan kestane ağaçlarına    yapışkanlı tuzak yerleştirildi.
Gal Arisi8
Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, "Kestanelere zarar veren gal arısı, ormanda  hızla yayıldı. Bununla alakalı Sapanca'da bir laboratuvarımız var. Orman bölge müdürlüğümüz bu laboratuvarda gal arısını öldüren bir böcek üretiyor. Bugün gal arısına karşı yapışkan ağaçlara tuzaklar takılıyor. Bu konuda Orman Bölge Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz" dedi.
Gal Arisi3
Bu çalışmayla 3 yıl içinde gal arısının yok olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Başkan Ör, "Kestane ağacı, gal arısı yumurtasını bıraktığında çiçek vermiyor ve biz de çiçek olmayınca bal alamıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda  bu konuda bayağı bir sorun yaşadık. Şu anda gördüğünüz gibi kestane ağaçları açmaya başladı. Sakarya'da 17-18 tane bal ormanı var. Orman Bölge Müdürlüğü ile ciddi bir çalışma yürütüyoruz" diye konuştu.

Gal Arisi6
Karasu Orman İşletme Müdürü Yardımcısı Savaş Pehlivan da, kestane gal arısının sadece kestane ağacına zarar veren bir tür olduğunu belirtti. Pehlivan, "Bu arının ana vatanı Çin ve ilk olarak 2014 yılında Yalova ilimizde görüldü. Bununla ilgili mücadele çalışmaları daha iyi çok yeni. Genel müdürlük olarak da mücadele çalışması kapsamında feromon tuzakları dediğimiz özellikle kestane gal arısının  hazırladığımız aromatik  içerikli kokuya gelmesini sağlayan bir tuzak. Sarı tuzaklar tutkallı. Tuzakların altına hazırladığımız maltı ve şeker de katarak feromonu kestane ağaçlarına asıyoruz. Yaygın aromatik koku gal arılarını çekiyor ve arıar tuzaklara yapışıyor" dedi.
Gal Arisi7
Arı üreticisi Selami Yayla, gal arılarının arıcıya büyük zarar verdiğini ifade etti. Yayla, "Gal arıları kestane yaprağına larvalarını  bırakıyor ve kestane ağacının kurumasına sebebiyet veriyor. Aynı zamanda arılar, gal arısı olan ağaçlarla, çiçeklerinden bal alamıyor. Neticede biz arıcı olarak bu ağaçların dallarından faydalanamıyoruz. Aynı zamanda ağacın kendisinin de yok olmasına sebep oluyor bu gal arısı. Bu güzel çalışmalardan dolayı Orman işletmesine teşekkür ediyorum" dedi./ Mehmet KARAKAŞ

Ünlü Astrologdan korkutan yorum! Ünlü Astrologdan korkutan yorum!

Gal Arisi7

Gal Arisi5

Editör: Ayşen Kolçak