İSTİHDAM İSTATİSTİKLERİ

Sakarya İŞKUR, 2024 yılının ilk üç ayında 7 bin 650 kişinin istihdamına aracılık etti. İmalat ve sanayi sektöründe işgücü bulmanın zorluğunun değerlendirildiği toplantıda, kadın işe yerleştirilmede yüzde 30’luk, genç işe yerleştirmede de yüzde 21’lik artış kaydedildiği ifade edildi. Ayrıca, SGK verilerine göre de 4/A sigortalı çalışan sayısının Şubat-2024 ayı itibariyle 274 bin 17 kişi olarak gerçekleştiği açıklandı. Diğer taraftan, 81 ilde aynı anda düzenlenen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Sayın Vedat Işıkhan online katılımda bulunarak ülkemizin istihdamında gelinen nokta ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Başkan İrfan Püsküllü meclisten duyurdu Başkan İrfan Püsküllü meclisten duyurdu

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Nisan-2024 olağan toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Sayın Vedat Işıkhan’ın online katılımı ile Vali Yaşar Karadeniz’in başkanlığında Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri ile sosyal tarafların katılımlarıyla gerçekleştirildi.  Söz konusu toplantıda geçtiğimiz yıla ait işgücü istatistikleri, ülke geneli itibariyle işsizlik oranındaki düşüş, istihdam sayısının artışı ve buna bağlı olarak mevcut çalışan kişi sayısı ile ilimizin bölgesel büyümeye katkısı da değerlendirildi. 2024 yılı ilk 3 aylık istihdam rakamları ile yeni açılan veya açılacak olan sanayi kuruluşlarının işgücü talepleri, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.

40 MİLYON TL'LİK ÖDENEK!

Vali Yaşar Karadeniz; “Sakarya İŞKUR’a 2024 yılının ilk 3 ayında işverenlerimizden 12 bin 464 kişilik açık işgücü talebinde bulunulmuş olup, 7 bin 650 kişinin istihdamına da aracılık edilmiştir. Yine yılın ilk çeyreğinde İŞKUR tarafından, kadın işe yerleştirilmede yüze 30’luk, genç işe yerleştirmede de yüzde 21’lik artış kaydedilmiştir. Ayrıca, İşgücü Yetiştirme Kursları, İşbaşı Eğitim Programları ve Toplum Yararına Programlar için yaklaşık 40 milyon TL ödenek kullanılmıştır. Bunun yanında, iş arayan 10 bin 421 kişiye de bireysel danışmanlık hizmeti verilmiştir. Diğer taraftan, SGK verilerine göre Şubat-2024 ayı itibariyle 4/A sigortalı çalışan sayısının 188 bin 294’ü erkek ve 85 bin 720’si de kadın olmak üzere toplam 274 bin 017 kişi olarak gerçekleşmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

TALEP ARAŞTIRMASI

İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, toplantıda, 2024 yılının işgücü piyasası araştırmaları hakkında kurul üyeleri bilgilendirildi. Başlatılan işgücü piyasası talep araştırmasının bin 428 iş yerinde yapılacağı ve işverenlerin talep ve beklentilerinin ortaya konulacağını belirtti. Böylelikle, işverenlerimiz tarafından yıl içerisinde ihtiyaç duyulacak mesleklerin belirlenerek, kaynak israfının oluşmaması için yeni mesleki eğitim kurslarının bu doğrultuda açılacağını ve ilgili kurumlarında düzenlenecek rapor sonuçlarından istifade ederek, çalışmalarına yön verebileceğini ifade etti.

TOPLU İŞ GÖRÜŞMELERİ

Ayrıca, İl Müdürü Kaya; artan işgücü talepleri karşısında İŞKUR’da işverenlerle iş arayanları toplu iş görüşmeleri ile buluşturmaya devam ettiklerini, haftanın 2 gününde toplu görüşme yapıldığını, şayet yeteri kadar iş arayanın katılımlarının sağlanması durumunda, bundan sonraki süreçte haftanın her günü toplu iş görüşmesi yapılabileceğini belirtti. Dolayısıyla, yapılan çalışmanın işgücü piyasası veya pazarının kısmen de olsa Kurumda oluşturulması açısından önem arz ettiğini bildirdi.

İSTİHDAM ÇALIŞMALARI

Mesleki ve teknik eğitimin önemine vurgu yapılan toplantıda, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş da İl Milli eğitim Müdürlüğü ile İŞKUR’ un mesleki ve teknik eğitimdeki staj uygulaması yapan öğrencilerin istihdamı için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.  Söz konusu çalışmayla İŞKUR ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde, mesleki teknik eğitimde öğrenim gören ve mezun olabilecek durumdaki yaklaşık 3.500 son sınıf öğrencinin kaydının alınmasının devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, kayıt çalışmaları sonrası staj eğitimi yapılan iş yerleri ziyaret edilip, istihdam teşvik ve destekleriyle beceri eğitimindeki öğrencilerin istihdama katılım oranlarının artırılmasının sağlanacağını paylaştı. Bunun yanında, eğitim ve öğretim dönemi sonunda işe başlamayan öğrencilere yönelik olarak İŞKUR’un özel çalışma yaparak, toplu veya bireysel görüşmelerle mezun öğrencilerimizin kendi mesleklerinde istihdam oranlarının yükseltileceğini aktardı. Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından kurul üyelerinin görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.