Kur’ân-ı kerim, Levhilmahfûza bu gece indi. Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi. Her sene, Şaban ayının 15. Berat gecesinde o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfûzda yazılır.

Bu geceleri ihya etmeli, yani kaza namazları kılmalı, Kur’ân-ı kerim okumalı, dua, tövbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevaplarını ölülere de göndermelidir. Bu gecelere saygı göstermelidir. Saygı göstermek, günah işlememekle olur.

Hadîs-i şeriflerde buyruluyor ki:

(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tövbe, ret olmaz. Fıtır bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Şabanın 15. [Berat] gecesi ve Arefe gecesi.),

(Berat gecesini ganimet, fırsat biliniz! Çünkü belli bir gecedir. Şabanın 15. gecesidir. Kadir gecesi, çok büyük ise de, hangi gece olduğu belli değildir. Bu gece, çok ibadet yapınız. Yoksa, kıyamet günü pişman olursunuz!)

(Şaban ayının 15. gecesini ihya edenleri, Allahü teâlâ affeder. Yalnız, müşrikleri, sihir yapanları ve anaya babaya eziyet edenleri ve bid'at ehlini ve zina edenleri ve şarap içmeye devam edenleri affetmez.)

Bir zamanda veya bir yerde veya bir şeyi okumakta, yapmakta, çok sevap verileceğini işitince, o sevaba kavuşmayı niyet ederek, düşünerek yapana, bu haber doğru olmasa bile, Allahü teâlâ, o sevapları ihsan eder. Fakat, bunun İslâmiyet tarafından yasak edilmemiş bir şey olması lâzımdır. Nafile ibadetlerin sevabına kavuşabilmek için, imanda ve farzlarda kusur olmamak ve günahlara tövbe etmek ve ibadet olarak yapmaya niyet etmek şarttır. (Tam İlmihal s. 352)/ www.dinimizislam.com