Erenler ilçesi Küpçüler Mahallesinde oturan Murat ve Sevgi Akçay çiftinin 2 çocuğundan biri olan 18 yaşındaki Utku Akçay’ın, eklem romatizması tedavisi için gittiği hastanede yaptırdığı tahliller sonucu doktorlar tarafından Lösemi hastalığına yakalandığı tespit edildi. Utku tedavisine başlanması için Ankara Onkoloji hastanesine sevk edildi.

Kan kanseri teşhisi konulan ve 2 aydır Ankara’da tedavi gören 18 yaşındaki Utku Akçay, uygun kök hücreye sahip ilik nakli bekliyor. Utku için 6 ay içerisinde gerekli iliğin bulunarak naklin yapılması gerekiyor. Uygun ilik nakli yapılmadığı takdirde Utku’nun hayatı tehlikeye girecek.

Utku’ya kemoterapi uygulanırken hastalığının ilerlemesi nedeniyle doktorlar tarafından ilik nakli yapılmasına karar verildi. Ankara’da tedavisi tamamlanan ve hastaneden taburcu olarak evine geri dönen Utku Akçay için bugüne kadar uygun bir ilik bulunamadı. Çaresiz bir şekilde Utku’nun sağlığına kavuşabilmesi için gerekli olan iliği bekleyen aile, vatandaşlardan kan bağışında bulunmalarını istedi.

İnsanın bazı şeylerin değerini kaybetmeden anlayamadığını ve bundan 2 ay öncesine kadar üniversite hayalleri kurduğunu belirten 18 yaşındaki Utku ise, ilk hayalinin iyileşmek ve sonrasında ise iyi bir üniversiteye gitmek olduğunu söyledi.

2009 yılından beri İstanbul’da eklem romatizması tedavisi gördüğünü ve bu tedaviye gitmeden önce tahliller için hastaneye gittiği sırada kan kanseri olduğunu öğrendiğini söyleyen Utku Akçay, “Ben normalde İstanbul Cerrahpaşa'da eklem romatizması tedavisi görüyordum. O tedaviye gitmeden yaklaşık 1-2 gün önce kan tahlili yaptırıyorum. Hastalığım yaklaşık 2 ay önce bu yaptırdığım tahlil sonucu ortaya çıktı. Doktorlar beni Ankara Onkoloji Hastanesi'ne sevk etti. Orada bir ay kadar kemoterapi tedavisi, ardından ışın tedavisi gördüm. Şu an kan değerlerimin normale geldiği, ilik nakli için uygun halde olduğum ve nakil olmam gerektiği söylendi” dedi.

"Kan bağışlayarak bizlere bir umut olsunlar"

Gerekli tedavileri olduktan sonra kan değerleri normale dönen Utku için tedavi gördüğü hastaneden Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’ne ilik nakli için başvuruldu. Sistemde kayıtlı olan iliklerden Utku’ya uyuşanı bulunamadı. İnsanların bu konuda duyarlı olmalarını ve sadece kendi için değil bütün hastaları düşünerek Kızılay’a kan bağışında bulunmalarını isteyen Utku Akçay, “Hastaların ilik alabilmesi için kan değerlerinin normale dönmesi lazım. Bu döneme girmeleri zor, kemoterapi alıyorlar ve ilaç alıyorlar. Onların yan etkileri ile insanların hayatı zorlaşıyor. Ben bu döneme girdim fakat hastane Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'ne başvurduğunda şuan ki sistemde kayıtlı olan iliklerden bana göre uyuşanı yokmuş. O yüzden şuanda nakil olamıyorum. Ama eğer insanlar Kızılay'a kan bağışında bulunursalar sistem kendini yeniliyor ve doktorun telefonuna otomatik olarak bildirim gidiyor, ilik uyuştu diye. Eğer insanlar bu konuda duyarlı olursalar, sadece benim içinde değil başka hastaları da düşünerek bunu yaparsalar gerçekten bizlere bir umut olmuş olurlar” diye konuştu.

“Günlerce kendime gelemedim"

Utku’nun annesi Sevgi Akçay ise, oğlunun hastalığını duyduktan sonra sinir krizleri geçirdiğini ve günlerce kendine gelemediğini ifade etti. Anne Akçay, “Utku'nun ki ilik kanserlerinin ender görülen bir türüymüş. Bu durum benim acımı daha da çok artırdı. Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'ne başvuruldu. Ama bulunması uzun sürebilir dediler. 6 ayı bulabilirmiş. Ama Utku'nun 6 aylık bir süreci olmadığını söylediler” dedi.