Geçtiğimiz günlerde orta yaşlı bir bayan “medyadetay.com’un”  kapısını çalıp “bir şikayetim var” deyip karşımıza oturdu.

Tabi biz de “nedir şikâyetiniz” diye sorunca başladı anlatmaya. Aslında anlattığı konu çok da ilgimi çekti.

Ama gündemin yoğunluğundan bir türlü yazmaya fırsat bulamadım. Dolayısıyla geç kaldığım için öncelikle bu bayandan özür diliyorum…

Çat-kapı ziyaretimize gelen bayanın anlattığı konu şu; Bursa’da ablası vefat etmiş. Ancak vefatından önce de kendisine bir “vasiyette” bulunmuş.

Vefat eden bayanın “vasiyeti” ise, “Şayet ölürsem Adapazarı’nda bir camide benim adıma ‘sala’ okutun” olmuş.

Bunun nedeni de, aslen Adapazarlı oldukları ve ablasının evlendikten sonra Bursa’ya yerleşmiş olması.

Ancak bu bayan hangi caminin kapısını çaldıysa hiç birinde başarılı olamamış. Yani ablasının “vasiyetini” maalesef yerine getirememiş.

Hangi camiye gittiyse, görüştüğü cami imamları ve müezzinler “Mevta burada değil dolayısıyla ‘sala’ okuyamayız” deyip başlarından savmışlar.

Kadıncağız “Bu ölen bir kişinin ‘vasiyetidir’ n’olur okuyun” diye yalvarsa da bizim “Cumhuriyet imamları ve müezzinleri” bu “vasiyeti” yerine getirmemiş…

Doğrusunu isterseniz bu bayanın anlattıklarını samimi bulsam da yine de kuşkuyla yaklaşmak durumunda kaldım.

Bunun üzerine “medyadatey.com’dan” bir arkadaşı bu iş için görevlendirdik. Adapazarı’nda ki birkaç camiye gidip aynı talepte bulunmasını istedik.

Sonuç aynen o bayanın anlattığı gibi oldu. Muhabir arkadaşımızın aldığı cevap “Mevta burada değil dolayısıyla ‘sala’ okuyamayız” oldu…

Şimdi gelelim bizim “Cumhuriyet imamı ve müezzinlerinin” takındığı bu tavra. Bir kere “Mevta burada değil ‘sala’ okuyamayız” ifadesi doğru değil.

Nasıl “gıyabi cenaze namazı” kılınabiliyorsa, bal gibi herhangi bir ilde veya yerde “sala” okunur. Bunda herhangi bir mahsur yoktur.

Her ne kadar “imam veya müezzin” olmasak da iyi kötü bu konularda yeterli bilgimiz vardır…

Dilim varmıyor ama yazmadan da edemeyeceğim. Size “sala” okutmaya gelen bayan farklı bir konumda oldaydı eminim durum değişirdi.

Mesela “Cumhuriyet imamı ve müezzini” olarak o bayan son model bir “Jeep’ten” inip yanınıza gelseydi eminim “5 vakit sala” okurdunuz.

Hem de her vaktin “salasını” farklı “makamlarda okuyup bir de “mevlit” isteyip istemediğini sorardınız.

Durduk yerde beni de “günaha” soktunuz ama ölüm döşeğindeki bir kadının “vasiyetini” yerine getirmemek doğru bir yaklaşım olmadı.

Ne diyelim, en azından biz ölen bayanın değil de kardeşinin “vasiyetini” yerine getirip konuyu ilgililere aktardık. Buradan “Sakarya Müftüsü’ne duyurulur…”