CHP Sakarya Milletvekili ve 1'inci sıra Milletvekili adayı Engin Özkoç, "Çiftçimizin üretim amaçlı olarak kullandığı mazotun litresini 1,5 liraya düşüreceğiz. Onlar yatlarına gemilerine, gemiciklerine mazotu 1,2 liradan veriyorlar. Biz, 'Çiftçiye 1,5 liradan vereceğiz' deyince itiraz ediyorlar. Onlar pırlantadan, inciden yakuttan KDV'yi, ÖTV'yi kaldırıyorlar, biz 'Çiftçinin kullanacağı mazottan kaldıracağız ve fiyatını 1,5 TL'ye düşüreceğiz' deyince "Kaynak nerede?' diye bağırıyorlar" şeklinde konuştu.

Özkoç, burada, CHP'nin tarım politikalarını ve köylere yönelik projelerini anlattı.

"Çiftçimizin üretim amaçlı olarak kullandığı mazotun litresini 1,5 liraya düşüreceğiz" sözü veren Özkoç, "Onlar, bu zalim iktidar, yat sahibinden, gemicik sahibinden yana; CHP köylüden, çiftçiden yanadır. Onlar çiftçimizin aşına, ekmeğine göz koyanlardır; CHP, aşınızı ekmeğinizi çoğaltmaktan yanadır" dedi.

Özkoç, “Öncelikle Büyükşehir statüsündeki illerde, köylere tüzel kişiliklerini yeniden kazandıracağız. Yani köylerimiz yeniden köy olacak; yoluyla, ulaşımıyla, okuluyla, sağlık ocağıyla, yaşlılarımızın tüm ihtiyaçlarının karşılanmasıyla köylerimizi yeniden bayındır kılacağız. Mera alanlarını ıslah edecek, meraların amacının dışında kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Mera yönetim birliklerini etkinleştirecek, yem bitkisi ekimlerini tamamlayacak ve meraları kullanan çiftçilerin eğitimlerini gerçekleştireceğiz. Meraları özel mülkiyet olmaktan çıkaracağız. Siz çiftçilerimiz, Mustafa Kemal'in dediği gibi 'Milletimizin efendisi' olan eli öpülesi kardeşlerimiz, kızınız, oğlunuz, torununuz tarım sektöründe mi çalışıyor? Merak etmeyin, onların sosyal güvenlik primlerini 30 yaşına kadar Hazine'den karşılayacağız. Teşvik edilecek tarım ürünlerini bir yıl önceden açıklayacağız. Tarım desteklerinde ve hibelerde doğal ve organik tarıma dönük üretim faaliyetlerine öncelik vereceğiz. Başka geliriniz mi yok; hane başına, asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlayacağız” dedi.

“Ürettiklerinizi doğrudan siz satacaksınız”

Özkoç, “Ürettiniz, ürettiğinizi nasıl satacaksınız? Aile işletmeleri ve küçük çiftçilerimizin ürünlerini doğrudan tüketicilere satmalarını sağlayacak düzenlemeleri yapacağız. Merkez birlikleri yoluyla kurulacak zincir marketler aracılığıyla, tarımsal ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasını, esnaf ve sanatkarların ulusal zincirlerle rekabet edecek güce kavuşmasını sağlayacağız. Sakarya sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da en verimli ovaları arasında adları geçen Akova ve Pamukova'ya sahip. Ancak bu iki bereketli ova, doğru kullanılmıyor. Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun gıda talebinin önemli bir bölümünü karşılayabilecek, Sakarya'nın ekonomik kalkınmasının öncüsü olabilecek ovalarımızı, plansız sanayileşme ve kentleşmeye kurban ediyoruz. Yanlış teşvik uygulamalarının sonucu olarak ovalarımızı öldürüyoruz. Buna izin vermeyeceğiz, Akova ve Pamukova'yı koruyacağız, dünyanın en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz” diye konuştu.