Geçen gün “İzmitli bize hayran biz İzmit’e” başlıklı bir yazı yazdım bazıları acayip bir tepki gösterdi.

Yazımın içinden sadece parklar ile ilgili kısmı alıp “bir iki tane park yapmakla bu iş olmuyor” şeklinde eleştiri yağmuruna tutuldum.

Sonra da oturup geçmişte bu şehirde belediye başkanı olarak görev yapan isimlerin Adapazarı’na kazandırdığı park var mı diye şöyle bir düşündüm.

Sonra da yazımın bir bölümünde geçen parklar ile ilgili bazılarının neden bu kadar tepki gösterdiklerini anladım…

Bir kere geçmişte bu şehirde belediye başkanlığı yapan isimler Adapazarı’na doğru dürüst bir park kazandıramadı. Dolayısıyla partilerde bu anlamda bir rahatsızlık var…

Mesela CHP’li eski Belediye Başkanı rahmetli Ünal Ozan. Elbette imkânlar dâhilinde bu şehre hizmet etti. Kalkıp “hiçbir şey yapmadı” demek haksızlık olur.

Belediye Başkanlığı süresince kendisini Ünal Ozan yapan düzgün işlere imza atsa da, bu şehre büyük bir park kazandıramadı…

Tabi park derken öyle “çocuk parkı” tarzında içinde bir kaydırak, iki salıncak olan türde bir park değil. Kent Park, Orman Park ayarında bir parktan bahsediyorum.

Zira o tür parkları zamanında Erkal Etçioğlu oldukça bol yaptı. O’nun zamanında neredeyse her mahallede bir “çocuk parkı” oldu.

Ama kullanılan malzemeler öyle kaba sabaydı ki, kaşı gözü yarılan çocuklar parka gitmekten korkardı.

Neredeyse her gün “park kazası” yaşanıyordu. Sonrasında ise bu parklar kullanılmaya, kullanılmaya harabeye döndü…

Öte yandan Ünal Ozan döneminde sadece mevcut parklar korundu. Bunun dışında yeni bir park şehre kazandırılamadı.

Bu anlamda bir tek “Sait Faik Abasıyanık Parkı” var ama onun da çoğu Adapazarlı yerini bile bilmez. Üstelik yerini tarif etmek bile zordur.

Tam da bu yüzden, “Sait Faik Abasıyanık Parkı” bugün “mezbelelik” ve “mekâncı” yatağı haline gelmiştir…

Bazılarının bana kızdığını ve “Şemsiyeli Park, Atatürk Parkı ve Çark Mesire vardı” dediğini duyar gibiyim.

Evet, o parklar eskiden beri vardı. CHP’li belediyeler sadece bu parkların işletmeciliğini yaptı.

Öte yandan park işletmeciliğini iyi yaptıklarını da belirtmekte yarar var. Gerçekten işin bu yönüyle ellerine kimse su dökemez…

Netice itibariyle belediyelerde AK Partili başkanlar göreve gelmeye başladıktan sonra park ve yeşil alan konusunda ciddi bir mesafe alınmıştır.

Bugün Sakarya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer AK Partili belediyelerin bu şehre kazandırdığı parklar az buz bir iş değildir.

Bugün “Adapazarı’nın parkları” artık bir değil onlarla ifade ediliyorsa bunu küçümsemek haksızlık olur…