Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından yapılan bir duyuru ile çalışanlara, şua izni verilmesi ve fiili hizmet süresi zammından yararlandırılması hususunda kısıtlamalar getirilmesine tepkiler sürüyor. Türk Sağlık Sen Sakarya Şube Başkanı İrfan Korkmaz, son duyuru ile uygulamada birlik sağlanmasını hedefleyen Bakanlığın, çalışanlarını yeni mağduriyetlerle karşı karşıya bıraktığını kaydetti.

Radyoloji çalışanlarının çalışma saatlerinin daha önce uzatıldığını ve yıpranma paylarında kısıtlamalara gidildiğini hatırlatan Korkmaz, “Bu tür düzenlemeler yapılırken radyoloji ünitelerinde radyasyon güvenliği ve çalışma koşullarındaki standartlar yükseltilmeyerek çalışanların sağlıkları ciddi bir tehlikeye atılmıştı. Bu son duyuru ile de uygulamada birlik sağlanmasını hedefleyen Bakanlık, çalışanları yeni mağduriyetlerle karşı karşıya bırakmıştır. Bakanlık şimdi de şua izinlerini kısıtlamanın derdine düşmüştür. Şua iznini de keyfiyete, yöneticilerinin insafına bırakmıştır” dedi.

Ülkemizde yüzde 95’in üzerinde film dozi metresi kullanıldığını anlatan Korkmaz, “Bu dozi metrelerle hassas ölçümler yapılmamaktadır (0,1msv’nin altındaki değerler). Böyle bir ölçümleme anlayışı sonuncunda doz sınırları aşılmadığı nedeniyle binlerce radyoloji çalışanının şua izni ve yıpranma payı hakkı elinden alınacaktır. Sağlıkları açıkça tehlikeye atılmış olunacaktır. Radyasyonu vitamin zanneden Bakanlık, bu duyuru ile radyoloji çalışanlarının sağlığını hiçe saydığını bir kez daha ilan etmiştir. Bu uygulama radyasyon güvenliği yönetmeliği hükümlerine aykırıdır. Bu yanlış hesaptan yol yakınken dönülmelidir. Aksi takdirde sonuçları çalışan sağlığı için felaket olacaktır” dedi. Konu ile ilgili olarak sendikalarının çalışanların hakkını hukuki zeminde arayacağını duyuran Korkmaz, “Söz konusu duyuruda yer alan ve çalışanların aleyhine hususların iptali için sendikamız iptal davası açacaktır. Ayrıca bu genel yazı ile kurumun da mağdur olan, şua izni kullandırılmayan ve yıpranma payları ödenmeyen radyoloji çalışanlarımızın sendikamıza başvurmaları önemle duyurulur” ifadelerini kullandı.