Skolyozun 10-15 yaş arası çocuklarda daha sık rastlanan bir durum olması nedeniyle, okullarda gerçekleştirilecek çalışmalarda 5-6-7 ve 8. sınıf öğrencilerinin erken teşhis ve tanı konusunda öncelikli grup olduğu ifade edildi.
 
Bu çerçevede İlimizde ilk çalışma Sağlık Bakanlığı tarafından pilot okul olarak seçilen Kaynarca İmam Hatip ve İstiklal Ortaokullarında gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Şubesi tarafından her iki okulda öğrenci velilerine seminer düzenlendi.


 
Seminerlerde eğitimciler tarafından skolyozun,  omurganın sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına geldiği ifade edilerek, birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, farklı yaşlarda ve omurga yapısının çeşitli bölgelerinde görülebileceği belirtildi.  İki farklı kişide aynı sebeple ortaya çıkan skolyozun, aynı şekilde seyir göstermeyeceği ve kişilere göre değişen farklı tıbbi tedavi yöntemleri olabileceği vurgulandı. Skolyozun omurgada eğilme dışında sırtta veya belde asimetrik çıkıntılar oluşturabildiğine dikkat çeken ekipler, erken yaşlarda yapılan tanı ve tedavi ile sağlıklı bir gelecek elde edilebileceğinin altını çizdiler.


 
İl Sağlık Müdürü Doç.Dr.Aziz Öğütlü de yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde ilk etapta, seçilen pilot okullarda olmak üzere  10-15 yaş arası çocuklara skolyoz  hastalığının erken dönemde teşhis ve tedavisi için sağlık taraması yapılacağını ifade etti. Öğütlü, "Bakanlığımızca gönderilen hekim ve fizyoterapistin yer alacağı ekip muayene ve yönlendirmelerde bulunacak. Biz de İl Sağlık Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın İlimize gönderdiği ekibe sağlık personeli ile tıbbi araç- gereç konusunda destek sağlayacağız" dedi. Öğütlü, gerçekleştirilecek tarama çalışmalarında seyyar röntgen cihazından da yararlanılacağını belirtti.