Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) akademisyenleri Dünya Nadir Hastalıklar Günü kapsamında düzenledikleri konferansla katılımcıları nadir görülen hastalıklar hakkında bilgilendirdi. Konferansa, SEAH Başhekimi Doç. Dr. Yakup Tomak, hastane yönetimi, sağlık çalışanları ile hasta yakınları katıldı.

Nadir hastalıklar

Tıbbi Genetik Birimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nin ev sahipliği yaptığı etkinliğin ilk sunumunu Tıbbi Genetik Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Karkucak yaptı. Karkucak, 2008’den beri her yıl 28-29 Şubat’ta gerçekleşen etkinliklerle nadir görülen hastalıklara dikkat çekilmek istendiğini dile getirdi. Bugünün özel amacının nadir hastalığa sahip kişilerin ve ailelerinin sesini duyurabilmek olduğunu vurgulayan Karkucak, sağlık çalışanlarında ve toplumda bu yönde farkındalık oluşturabilmeyi amaçladıklarını kaydetti. Bugün dünyada yaklaşık 350 milyon, Türkiye’de ise 7 milyon insanın nadir hastalıklarla mücadele ettiği belirten Karkucak, aslında nadir diye tanımlanan bu hastalıkların hiç de nadir olmadığını ve toplumun birçok kesimini ilgilendirdiğinin altını çizdi.

“Herkese görev düşüyor”

Konusunda uzman akademisyenlerin görev aldığı konferansta, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Özdemir ile Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Şükriye Pınar İşgüven de katılımcılara bilgi verdi. Nadir Hastalıkların önemine dikkat çekerek bu hastalıklara tanı koyma, takip ve tedavi etme süreçlerinin multidisipliner bir çalışma gerektirdiğini ifade eden Prof. Dr. Öner Özdemir, bu hastalıklarla ilgili sağlık kurumlarına, sağlık çalışanlarına ve ailelere çok iş düştüğünü dile getirdi.

“Sosyal destek önemli”

Etkinlik sonrasında söz alan Hastane Başhekimi Doç. Dr. Yakup Tomak; nadir hastalık tanısı konmuş bir bireyin yeterli sağlık hizmeti almasının yanı sıra sosyal ve psikolojik açıdan da desteklenmesinin oldukça önemli olduğunu söyledi. Etkinliğin bu bağlamda oldukça verimli geçtiğini belirten Tomak, katılımcılara teşekkür ederek,  gelecek yıl daha geniş kapsamlı bir etkinlik yapılması temennisinde bulundu.