Kronik Hastalıklar,Yaşlı Sağlığı, Engelliler Birimi ve Hendek Toplum Sağlığı Merkezinin ortaklaşa düzenlediği çalışma Kaymakamlık önündeki alanda gerçekleştirildi.

Solunum Testi

KOAH’ın en sık görülen özelliğinin, akciğerlere giren ve çıkan havayı nefes darlığına neden olacak derecede kısıtlayabilmesi olduğu dile getirilen etkinlikte, nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum ve morarma gibi yakınmalara yol açtığı ifade edildi.  KOAH,'ın  hava yolu daralması ile seyreden astım gibi hastalıklar ile karıştırılmaması gerektiği belirtilirken, astımın genelde genç yaşta başlayabildiği; KOAH'ın  ise, yaşla birlikte yavaş yavaş gelişen bir hastalık olduğu vurgulandı. İlginin yoğun olduğu stantta vatandaşlara solunum fonksiyon testi de yapılarak gerekli görülen bireyler önerilerle  ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.

Maket düşündürdü...

KOA'ın, sıklıkla uzun yıllar sigara kullanan, 50-60 yaşlarındaki erkeklerde görülmekle birlikte, sigara içen kadınlarda da görülebileceği belirtildi. Çok nadiren de olsa, sigara içmeyen kişilerde ve daha erken yaşlarda da görülebileceği ifade edildi. Sağlık personeli temsili olarak hazırlanan akciğer maketi ile sağlıklı ve sağlıksız akciğerin görünümüne dikkat çekerek KOAH -Sigara ilişkisine vurgu yaptı.  Afiş ve el kitapçığı dağıtılan etkinlikte, maket üzerinde yapılan anlatımın vatandaşlar üzerinde etkili ve düşündürücü olduğu görüldü.