Sarı, “Bu aylarda bol meyve ve sebze tüketerek bağışıklık sistemimizi her daim kuvvetli tutmamız gerekiyor. Unutmayalım: Uykusuzluk, yorgunluk gibi durumlar da hastalıkların en önemli tetikleyicileridir” dedi.
 
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Aydın Sarı, mevsim değişikliğine bağlı olarak yaşanabilecek nezle ve gribal enfeksiyonlara karşı vatandaşları uyardı. Mevsim geçişlerindeki ani sıcaklık değişimleri sonucunda grip ve soğuk algınlığı vakalarının arttığını belirten Sarı, bu durumun önüne geçmek için dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Hastalıklarla mücadele için beslenmenin önemine de dikkat çeken Sarı, hava değişikliklerinin insan sağlığı üzerindeki etkisi hakkında da bilgiler verdi.
 
Belirtileri burun akıntısı ve hapşırma
Mevsim geçişlerinde grip vakalarının çok sık görüldüğünü belirten Sarı, “Ani değişen hava sıcaklıkları vücut direncini düşürerek hastalıklara davetiye çıkarıyor. Böyle dönemlerde grip hastalığı her yaş grubunda görülebilmektedir. Kuluçka süresi çok düşük olan grip virüsü çok hızlı bir şekilde yayılır. Basit burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle kendisini gösteren enfeksiyon müdahale edilmediği zaman tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Özellikle çocuklarda bu durum alerjik bronşiti ve astımı tetiklemektedir” ifadelerini kullandı.
 
C vitamini ve istirahat
Hastalık vücuda girdikten sonra dinlenmenin çok önemli olduğunu söyleyen Sarı, “Hasta olduktan sonra ise bol sıvı almalı ve C vitamini tüketmeliyiz. Bol bol meyve yemeli, sağlıksız besinlerden uzak durmalıyız. Şunu da belirtmemiz gerekir ki; uykusuzluk, yorgunluk gibi durumlar hastalığın en önemli tetikleyicileridir. Bu bakımdan dinlenmeyi ve istirahat etmeyi ihmal etmememiz gerekiyor” diye konuştu.
 
Çocuklara dikkat
Bu dönemlerde çocukların daha büyük risk taşıdığını belirten Sarı, “Çocuklar okullarda toplu bir şekilde yaşadıkları için enfeksiyon daha hızlı yayılma imkanı bulabiliyor. Özellikle bu dönemlerde çocuklarda arka arkaya hastalıklar görülebiliyor. Bu durumda ebeveynlere çok önemli görevler düşüyor. Aileler çocuklarını hijyen ve temizlik konusunda bilinçlendirmeli ve çocukların beslenmelerine dikkat etmeliler. Özellikle bu mevsimlerde çocukların meyve ve sebze tüketimini teşvik etmeliler. Hastalığın hızlı yayıldığı okullarda hasta olan çocukların tecridiyle virüsün yayılması engellenmelidir” ifadelerini kullandı.