Prof. Dr. Erdem, ultraviyole ışınları denilen ve özellikle yaz aylarında maruz kalınan ışınların vücutta aniden veya birikim sonucu bazı rahatsızlıklara neden olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Erdem, “Ultraviyole ışınları, güneş yanığı, fotoallerjik, fototoksik gibi ani rahatsızlıkların yanında uzun vadede deri kanseri, deri yaşlanması, bağışıklık sistemine baskı, ciltte lekelenmeler ve katarakt gibi hastalılara neden olabilmektedir” dedi.

Prof. Erdem ayrıca, özellikle deri kanserlerinin yüzde 90’ının ilk 10 yaşta maruz kalınan UV ışınlarından kaynaklandığını belirtti. Özellikle 10.00 ve 16.00 saatleri arasında maksimum UV ışıması yaşandığına dikkat çeken Prof. Erdem, “Bu saatlerde güneş ışınlarına maruz kalınmaması gerekiyor. Diğer yandan güneş ışınlarının engellenmesi amacıyla kullanılan güneş kremlerinin gelişi güzel kullanılmaması gerekmektedir. Bu kremler UV ışınlarını engelleyici olmalı, alerjik ve irrite olmamalı, yanma ve boyama yapmamalı ve uçucu olmamalıdır. Kremlerin renksiz kokusuz ve saydam olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca güneşe çıkılmadan en az 20 dakika önceden sürülmelidir” diye konuştu.

Güneş gözlüklerinin de özellikle uzun vadede katarakt tehlikesi meydana getiren UV ışınlarının etkilerini önlemede etkin olduğunu ifade eden Prof. Erdem, ancak mutlaka yüzde 100’e yakın koruma sağlayan gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi./İHA