Engelli bireylerin ağız ve diş tedavileri için özel donanımlara sahip klinik ortamın olması hem hastanın rahatı hem de tedavi hizmetlerinin en iyi şekilde sunulabilmesine olanak sağlıyor. Hastane Başhekimi Metin Çoban, özel bakıma muhtaç çocuk ve yetişkinlere yönelik ağız ve diş sağlığı çalışmalarınınDiş HekimleriMuhammed Emin Sayın, Abdullah Yıldırım ileHemşire Yurdagül Güney, Anestezi Teknisyeni Mihriban Baydı ve Gülay Türkmen’den oluşan deneyimli bir ekip sayesinde başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini dile getirdi. 

Çoban, kısa bir süre içerisinde eğitimleritamamlanan ikinci bir ekibinde engelli polikliniğinde göreve başlayacağını belirterek “Hastanemizde uzun zamandır engelli vatandaşlarımızın ağız ve diş sağlığına yönelik hizmetimiz sürüyor. Pandemi nedeniyle diğer polikliniklerimizle birlikte bu hizmetlerimizde durmuştu. Poliklinik hizmetlerimiz yeniden başladı. Bu alanda anestezi altında yapılması gereken işlemleri de rahatlıkla gerçekleştire biliyoruz. Bu hizmetleri başarıyla yürüten ekibimizin yanında ikinci bir ekibimizde hazırlıklarını tamamlayarak hizmet vermeye başlayacak. Özel bakıma ihtiyacı olan çocuk ve yetişkinlere yönelik hizmetlerimizi artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

Özel bakıma muhtaç çocuk ve yetişkinler ile yakınlarını bilgilendiren Diş Hekimi Emin Sayın, “Herkes gibi özel bakıma muhtaç kişilerde ağız hijyenlerine dikkat etmeli, ağız ve diş sağlıklarını korumalıdır. Ağız ve diş sağlığı eksikliği nedeniyle birçok hastalık meydana gelebilir. Bu konuda kendi ağız ve diş sağlığını gerçekleştiremeyecek durumda olan bireylerin yakınları mutlaka onların ağız ve diş sağlığını takip ederek sağlıklı bir şekilde yaşamların sürdürmelerine dikkat etmeli” dedi. 

Hasta yakınlarının engelli bireylerin ve kendi sağlıklarını koruyabilmek için normalden daha fazla özveri göstermesi gerektiğini dile getiren Diş Hekimi Abdullah Yıldırım ise, “Engelli hastaların çoğu püre şeklinde, dişlere yapışıp kalan yiyeceklerle beslenmek zorunda olduklarından ağız hijyenlerine daha fazla önem verilmesi gerekiyor.Bazı hastalar engel durumlarından dolayı dişlerini fırçalayamadığından, dişlerde erken yaşlarda çürükler ve dişeti problemleri ortaya çıkabilmekte. Bu problemler de ne yazık ki kendini ifade edemeyen engelli bireylerde ilerleyerek ağrı ve apseler olarak ortaya çıktığında durum fark edilmekte ve çare aranmakta.Bu gibi durumlarda çözüm olarak karşımıza tek seçenek olarak genel anestezi altında diş tedavisi çıkmaktadır”  diye konuştu. 

Hijyen ve bulaşın öneli olduğu diş tedavisinde pandemi döneminde yapılan muayene ve operasyonların çok daha titizlikle yapıldığı belirtilirken, genel anestezi altında tedavi kararı verilen hastaların önce anestezi ve reanimasyon uzmanı tarafından muayene edilerek genel sağlığı ve kan tablosu uygun bulunursa; ameliyat gününden önce PCR testi yapılarak ameliyat randevuları oluşturulduğu kaydedildi.Genel anestezi altında gerçekleştirilen işlemlerin ardından hastalar ve yakınları bilgilendirilirken, ağız ve diş sağlığı iyileşen hastaların daha iyi beslendiği ve daha huzurlu oldukları ifade edildi.