Sapanca’da ilk halk toplantısı yapıldı Sapanca’da ilk halk toplantısı yapıldı

SATSO Nisan Ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Sektör temsilcilerinin sıkıntılarını dile getirdiği toplantıda söz alan Meclis üyesi İş adamı Enes Zengin, inşaat sektöründe müteahhitlerin yaşadığı sıkıntıları anlatarak çözüm çağrısında bulundu.
Sakarya'da özellikle de Adapazarı'nda kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu söyleyen Zengin, kentsel dönüşümün önündeki en büyük sıkıntının da otoparak sorunu olduğunu dile getirdi.

BELEDİYELERİN ÜZERİNDE KAMBUR
Mevcut otoparak yasasının çok büyük bir engel olduğunu ifade eden Zengin, "Bu otopark yasası çözülmediği sürece kentsel dönüşüm, yerinde dönüşümü uygulamamız çok zor. Sakarya'da en büyük sıkıntı olan ilçe de Adapazarı. Eski konutların hemen hemen hepsi burada. Burada yerinde dönüşüm yapacağımız zaman, mesala 20 daireli bir yerde yerinde dönüşüm yapacağız ama 120 metrekare üzerindeki dairelere ortalama daire başı 250 bin lira otopark ücreti ödenmesi gerekiyor. Bu da 5 milyon gibi bir para yapar. Eksiye indiğimizde çekme mesafeleri Adapazarı'nda uymadığından, eski yerleşim olduğundan otopark olarak eksiye de inemiyoruz.  Ciddi bir otopark maliyeti çıkıyor. Aslında bunu belediye de istemiyor. Tüm belediyerin üzerinde bir kambur bu durum. Yönetmelik gereği sunulmuş, en azından kentsel dönüşüm olacak yerlerde otopark yasası kaldırılırsa bu konuda ciddi bir ivme almış oluruz. Yoksa bu konuda Sakarya'da ciddi anlamda zorlanacağımızı düşünüyorum" dedi. 
Enes Zenginn2
ELEMAN SIKINTISI
Müteahhitlerin eleman sıkıntısı yaşadığını da değinen Enes Zengin, "Şu an şantiyelerde çalışanlarımızın yaş ortalaması 40-45 civarında. Ciddi bir iş gücü kaybımız var. Bu konudan muzdarip olup, müteahhitliği bırakmayı bile düşünenler var" diye konuştu.

SEKTÖRÜN SIKINTILARI
Müteahhitlerin yaşadığı diğer sıkıntıları da sıralayan Zengin, özellikle beton laboratuarlarının sayının artırılması gerektiğini belirtti. Zengin, "Şehrimize 6 tane atanmış. Bunlardan sadece 3 tane aktif olarak çalışıyor ve karot numunesi alıyor. Biz bu aktif olarak çalışan 3 laboratuarın kotasının artırılmasını talep ediyoruz. 3  tane değil daha fazla firma olması istiyoruz. Böyle olunca milyonları yatıran müteahhit, milyonları yatıran beton santrali, aynı şekilde yapı denetim, bu 3 firmanın eline mahkum olmuş. Bunun artırılması için talepte bulunduk. Yazımızı yazdık. Kota bizi ciddi anlamda sıkıntıya sürüklüyor. Bu firmaların az olmasından dolayı 3 gün sonraya beton alıyorsak, bu firma müsait olmuyor. Bu firma müsait olduğunda santral müsait olmuyor. 10-15 gün bir katı beklersek 25-30 günde yapacağımız imalatı, 45-50 günde yapmış oluyoruz" dedi.
Enes Zengin sözlerini, "Mühendisler, mimarlar, mütehhit grupları, yapı denetim, laboratuvar, zemin etüdü; biz rakip değiliz. Aynı sektörde birbirimizin çözüm ortağıyız. Birbirimizden bir şey isterken sanki rakipmişiz gibi herkes dikenlerini çıkarıyor. Aslında buradaki en büyük sıkıntı da bu. Bunu kendi aramızda çözebilirsek, işlerimizin daha düzenli, daha güzel gideceğine inanıyorum" dedi.
Enes Zengin konuşmasının sonunda SEDAŞ'la ilgili yaşanan sıkıntıları da dile getirerek, çözüm çağrısında bulundu.