Türkiye'nin en seçkin Gelenekli Türk-İslam Sanatları sanatçılarıyla birlikte "Kaşgar'dan Anadolu'ya Türklerin Ortak Kültürel Değerleri" konulu sergi hazırlığı devam ediyor. İhsan Çelikdemir'in yürüttüğü proje kapsamında, Adana'dan Edirne'ye kadar bir çok ilden katılan çini, minyatür, tezhip, katı, hat, ebru, deri üzeri ebru, kırkyama, seramik, yağlıboya, suluboya alanlarında Türkiye'nin en seçkin sanatçıları eser üretmeye devam ediyor. Özellikle Tonyukuk Anıtı'nın dikilişinin 1300'ncü yılının kutlanacak olması nedeniyle, bir çok sanatçı tarihimizde ilk kez Orkun Anıtları (Tonyukuk, Bilge Kağan, Kültigin) metinlerinin minyatürlerle anlatımını gösteren eserler üreterek Türk kültür hayatımıza önemli katkıda bulunuyor.

Orkun Anıtları üzerine çalışan ünlü tezhip ve minyatür sanatçısı Nazan Kızıl Berbercioğlu, yaptığı açıklamada; "Türklüğün kaynağına inen böyle bir çalışmaya katkıda bulunduğu için çok sevinçli olduğunu" söyledi. Eserde, Bilge Kağan, Kültigin ve Tonyukuk anıtları, başsız heykeller, Bilge Kağan, İlteriş Kağan, kenar suyunda da Kültigin anıtının Çince yüzeyindeki nebati motifler yer alıyor. Bilindiği gibi Orkun anıtları, ulusal alfabemiz olan Göktürk (Orkun) alfabesiyle yazılmıştır. Bu alfabe 38 harflidir. Sergi bu yıl Nisan sonu Mayıs başı döneminde İstanbul'da açılacak.

Minyatür çalışmaları, Türk sanatına yeni bir bakış getiriyor. Minyatür ve tezhip sanatçısı Nazan Kızıl Berbercioğlu, Orkun Anıtlarının minyatürünü yaparak önemli bir hizmete imza attı.