Serginin açılışına AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve eşi Gönül Toçoğlu, Vali Hüseyin Avni Coş’un eşi Aylin Coş, AK Parti Ferizli İlçe Başkanı Ramazan Serhoş, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk ve çok sayıda davetli katıldı.
Başkan Toçoğlu’na Hizmet Teşekkürü
Programın açılış konuşmasını yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münevver Üçer; “Öncelikle burada olmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Böyle güzel bir sanat merkezinde bize bu imkânı sağladıkları için Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’na ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi. Programın devamında AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen’in eşi Reyhan İsen, Başkan Toçoğlu’na tablo hediye etti.


Usta İsimler Sakarya’da
AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen ise; “Şehrimize böyle mekânları kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’na teşekkür ediyorum. Şehrimizde Türkiye’ye örnek olabilecek güzel kültür sanat mekânları var. Bunların hayata geçmesiyle birlikte çevre dinamikleri de hareketlenmeye başladı. Alanında uzman isimler artık Sakarya’da kültür sanat faaliyetlerine katılıyor. İnşallah ilerleyen dönemlerde de bu faaliyetler artarak devam edecektir” dedi. Program daha sonra ‘Kültürümüzde Çiçek’ konulu söyleşi programı ile devam etti.


İnsanın Ruh Halini Anlatır
‘Kültürümüzde Çiçek’ konulu söyleşi programında konuşan Mustafa İsen, “Canlılar olmadan önce de bizim hem inancımıza göre hem de bilimsel bilgilere göre doğa vardı. Daha sonra insanlar doğa ve doğanın unsurları ile ilişki içinde oldu. Bu ilişki aynı zamanda güzel sanatların bir parçasını meydana getirdi. Doğadaki unsurlar biraz da insanın bakış açısıyla şekillenir. Aynı zamanda insanın ruh halini de anlatır” derken; TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Durmuş, “Çiçekler bütün medeniyetlerde olduğu gibi İslam medeniyetinde de ve bu medeniyetin önemli bir parçası olan Osmanlı Türk kültüründe de hem somut hem de soyut özellikleriyle dikkat çeken doğal unsurlar arasında yer alır” diye konuştu.


Süsleme Unsurunun Temeli
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münevver Üçer, “İnsanlık tarihi kadar eski bir maziye sahip olan süsleme, toplumların sosyalleşmesinin temel taşı olmuştur. Bu süreç toplumun kendine özgü zevk ve manevi değerlerin şekillenmesiyle ortaya çıkar. Türk sanatının yapı taşlarından olan minyatür ve tezhip sanatında çiçek, temel bir süsleme unsurudur” derken; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kaya Üçer, “Çiçek bizim için 8 ve 9. yüzyıllarda başlıyor ve günümüze kadar geliyor. Çiçeğin kullanım alanı çok geniştir. Çiniden tezhibe, kalem işinden minyatüre kadar bizim süsleme unsurlarımızın temeli olduğu için her yerde karşımıza çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.