Yedirenk Uluslararası Öğrenci Akademisi çalışmaları kapsamında Sakarya Üniversitesine gelen Şefik,  Türkiye ve Asya Bölgesinin tarih, kültür, siyaset, dış politikası, ticaret vb alanlar çerçevesinin hatlarını ele aldı. 
Programda Asya Kıtasının coğrafi özellikleri, stratejik ve jeopolitik konumu, ülkeleri ve nüfusu, bilimsel araştırmalarda öne çıkan ülkeleri, insanların dinleri ve kronolojik olarak tarihi olayları ve kıta içerisindeki savaş ve nüfus hareketlilikleri,  Sovyetler Birliğinin dağılma süreci, bölgesel küresel nüfuz mücadeleleri, ekonomik durum, uyuşturucu ve organize suçlar üzerinde duruldu.
Şefik ayrıca enerji kaynakları ve akımları ile özellikle Türkiye’nin de dahil olduğu Mavi akım, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ve Nabucco enerji projelerine değindi.
Programın sonunda Yedirenk Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Mehmet Ali Akpınar tarafından  İHH İnsani Yardım Vakfı Asya Bölge Başkanı Orhan ŞEFİK’e Uluslararası Öğrenci Akademi programına katkılarından dolayı Yedirenk Akademi Plaketi takdim etti.