Türk-İş İl Temsilcisi Cemal Yaman, yaptığı basın açıklamasında hükümetin yüzde 5’lik zam teklifiyle kamu çalışanlarıyla alay ettiğini söyledi.

Yaman, “2019 yılının ikinci dönemine girdiğimiz şu günlerde çalışma hayatında yaşanan ve yaşanacak konuların konuşulduğu ve sıcak havaların bu konular ile daha da ısınacağı bir Temmuz-Ağustos ayları içerisindeyiz.

Çalışanların temsilcileri olan sendikalar ve emekli dernekleri taleplerini ortaya koyarken, ülkemizde yaşanan enflasyonu, alım güçlerini ve ülkemizin çıkarlarını düşünerek emekli-memur ve işçilerin sofralarına bir dilim daha fazla nasıl koyarız taleplerini bir bir açıklamışlardır.

2019 Ocak ayından beri kamuda çalışan işçilerin zam talebine karşı hükümet yetkililerinin duyarsızlığı ve Temmuz ayında muhatap kabul ederek 6 ay sonra yüzde 5 zam teklif ederek işçiler ile alay edilmektedir.

Yine ülkemizde yaşanan gerçek enflasyon yüzde 20’lerin üzerinde olmasına rağmen, emeklilere yüzde 5 zam verilmesi emekliye bir an evvel öl denilmektedir.

Şimdi de memur sendikaları zam taleplerini açıklayarak hükümetten karşı teklif beklemektedirler. Memur sendikalarının taleplerine baktığımızda sendikaların ister işçi ister memur olsun, sendikacılığı siyasetin üzerinde tutarak üyelerinin haklarını, mevcut koşullara göre savunmaları gerekmektedir.

Bundan kısa bir süre önce bir konfederasyonun genel kurulunda konuşma yapan bir siyasi partimizin genel başkanına bu yaşananlara ve işçilerin alım gücünün her geçen gün geriye gitmesini içeren konuşmasına karşı salonda bulunan sendikacıların siyasetçiyi yuhaladıklarına şahit oluyoruz.

Görülüyor ki sendikalar, çalışanların menfaatlerini siyasetçilerle ters düşmemek adına 2.plana atıyorsa,  hükümet yetkilileri de yüzde 5’ler ile sendikaların karşısına gelmektedir. Aynı genel kurulda sendikanın genel başkanının işçilere, emeklilere öngörülen zam teklifine karşı herhangi bir eleştiri getirmemesi manidardır.

Bilindiği gibi 2018 yılında taşeronda çalışmakta olan yüz binlerce işçi, adı kadro olan değişik bir taşeron sistemi ile kadroya geçirildiler. 2018-2020 Haziran ve Kasım aylarına kadar bu kardeşlerimize her altı ay yüzde 4 zam öngörülmüştür. 2019 yılının enflasyonunun yüzde 18 çıkması halinde kendilerine yüzde 4+ yüzde 4 zam verilmiş ancak bu kardeşlerimizden 7. aydan itibaren gelir vergisinin yüzde 5 artması ile birlikte 2019 yılını -15 ile tamamlayacaklardır.

Taşeronda kadroya alınan bu üyelerimizin daha evvel almış oldukları asgari ücret +yüzde 30-40 ücret artışlarının kadro döneminde uygulanmaması, her ay 500 ile 700 TL daha az maaş aldıklarını ve büyük bir gelir kaybı yaşayarak adeta kadroya geçirilmeleri nedeniyle asgari ücret seviyesine düşmelerine neden olmuştur.

Hükümet ve yetkililer bu tür uygulamalar ile işçiye, emekliye ve çalışanlara karşı güvenini kaybetmektedir. Ülkenin yeteri kadar problemi olduğu bir dönemde emekçilerin durumu gözden geçirilerek yapılan yanlışların düzeltilmesi yönünde açıklamaların ve uygulamaların yapılması gerekmektedir” dedi.