Orhangazi Kültür Merkezi'ndeki toplantıya Vali Ahmet Hamdi Nayir’in yanı sıra; Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem ve merkez ilçelerde görev yapan mahalle muhtarları katıldı. Programın başında muhtarlara hitaben bir konuşma yapan ve Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını, tutulan oruçların, yapılan hayır ve hasenatın kabul olmasını dileyen Vali Nayir; “31 Mart günü demokrasinin tecellisi olarak önümüze konulan sandığa gidip bizleri mahalli olarak temsil edecek kişileri seçtik. Demokrasi, halkın kendi kendisini yönetmesidir. Bu sistemde halk yönetim içerisinde direk bulunmasa da, kendisini temsil edecek kişileri seçiyor. Bu temsil makamının ilki de mahallelerimiz ve köylerimizden başlıyor. Demokrasinin ilk basamağında muhtarlık seçimleri yer alırken, son basamağında Cumhurbaşkanlığı seçimleri bulunuyor. Büyükşehir Belediye Başkanlarımız ile Belediye Başkanlarımız, İl genel meclis üyelerimiz, belediye meclis üyelerimiz gibi adımıza yetki verdiğimiz kişilerin yönetimlerde bulunması, demokrasi için önemli bir fırsattır. Muhtarlık bizim yönetimimizde çok eski bir kavramdır. Her ne kadar hukukumuza 1829 yılında girdiğini biliyorsak da, ondan önceki dönemlerde köy yapısı var olduğu müddetçe halkımız kendi aralarında idarecilerini, ihtiyar heyetini kanaat önderi olarak görmüş ve öyle de bilinmiştir. Devlete açılan ilk kapı olan Muhtarlık, aynı zamanda devletin de vatandaşa açılan ilk penceresi, gözü ve kulağıdır. Etkili bir yönetimin oluşturulması ve yönetime katılımın sağlanması için muhtarlıkların aktif olarak çalışması vatandaşlarımızı olduğu kadar bizleri de mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

“Hepimizin bilgilenmeye ihtiyacı vardır”

Vali Nayir programda son olarak; "31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde yarıya yakın bir oranda muhtar değişikliği olduğunu zannediyorum. Sizden öncekilere bu önemli görevi icra ettikleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Göreve yeni seçilen arkadaşlarımız için de öncelikle muhtarlığın sorumlulukları ve yetkilerinin ne olduğu konularının hatırlatılmasına ihtiyaç vardır. Bununla birlikte mevzuattaki değişikler açısından bu tür eğitimler, üstlendiğimiz görevlerin etkili olarak yürütülmesine yardımcı olmaktadır. Bugün burada yapılan toplantı da bu açıdan sizlere büyük katkı sağlayacaktır. Her görev bir yetkidir, her görev aynı zamanda bir sorumluluktur. Muhtarlarımız yönetme yetkisini alırken, önemli sorumluluklar da üstleniyorlar. Muhtarlarımızın görevlerini mevzuata uygun, adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde yerine getirmeleri en büyük temennimizdir. Davetimize katıldığınız için sizlere ve Üniversiteden gelerek bizlere destek veren akademisyen arkadaşımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Toplantıda SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Gülener Cumhurbaşkanlığı Yeni Hükümet Sistemine dair açıklayıcı bilgiler verirken, Muhtarlık Bilgi Sisteminin anlatıldığı tanıtıcı bir video da izletildi.