A Haber’de canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, FETÖ’nün silahlı kuvvetleri ele geçirmek üzere yapılanmasının son 16 yılda giderek artan bir yoğunluk kazandığını belirtti.

“Sorular sızdırıldı”
Özellikle askeri liselerin giriş sınavları ile KPSS’de sınav sorularının sızdırıldığını kaydeden Coş, “Askeri liselerin giriş sınavlarında 30 tane matematik sorusu soruluyor. Bu 30 soruyu 2004 yılında tamamını eksiksiz doğru yapan 234 öğrenci var. 2006’da 491, 2010’da bin 214, 2012’de 717, 2014’te bu rakam sadece 2’ye düşüyor. 2015’te sıfır, 2016’da 4. Yani 30 tane matematik sorusunu eksiksiz, yanlışsız bilenlerin sayısı, daha önceki yıllarda sorular sızdırıldığı için ne kadar yüksek olduğunu rahatlıkla anlayabiliyoruz. Konuyla ilgili bir başka örnek, KPSS’de de yine soruların sızdırılmasıyla bir yolsuzluk yapılmış, kul hakkına girilmişti. Bunda da sınavlarda en yüksek puan alanlardan 60 küsur tanesinin adresi Harp Akademileri. Yani Harp Akademilerinde kurmay subay olan ya da kurmaylık eğiti görenlerin eşleri soruları bir şekilde elde etmişler ki, soruların tamamını ya da tamamına yakınını doğru cevaplamak suretiyle en yüksek puanları alıp sözde başarılı olmuşlar. Bu da, bunların orada nasıl bir tahkimat yaptığını, nasıl bir yığınak yaptığını gösteren somut örneklerden bir tanesi” dedi.  

“En önemli unsur ellerinden alındı”
15 Temmuz’dan sonra TSK’dan ihraç edilenlerle yargıda bir temizlik yapıldığını belirten Vali Hüseyin Avni Coş, “Savcıların neden müdahale etmediği soruluyor. Darbe kalkışmasından sonra, bunda görev alanlar askeri yargıdan temizlendi. Eğitim komutanlıkları, istihbarat ve personel başkanlıkları kontrol altına alınmış. Kendilerine engel olabilecek, gerçeği üst komuta kademesine aktarabilecek bütün mekanizmalar kontrol altına alınarak bu örgütlenme nihai aşamaya getirilmiş. Bu örgütlenme bizi 15 Temmuz’a getirmiş. 15 Temmuz’da yapılan müdahale ve alınan tedbirlerden biri de jandarmanın silahlı kuvvetlerin içinden çıkarılması oldu. Bu Atatürk zamanında da böyleydi. Tamamen İç İşlerine bağlanması, seferberlik ve savaş gibi durumlarda silahlı kuvvetlere bağlanması usulü geri getirildi. Böylece bu durum aynı zamanda darbecilerin elinde her darbe girişiminde, 28 Şubat gibi örtülü darbe girişiminde de yaygın bir şekilde kullanılan jandarmanın, aslında siyasi otoritenin emrinde olması gereken bu teşkilatın, askerlerin kontrolünde olması suretiyle ortaya çıkan yanlışlık ve çarpıklıklara dur denildi. Güvenlik hizmeti neticede sivil bir hizmettir. Bunu yürüten kişilerin de üniformalı ve rütbeli olması da yürütülen hizmetin vatandaşa karşı ya da genel karakteristiğini değiştirmez. Bu sivil hizmetin sivil anlayışla, sivil otoritenin kontrolünde, siyasi otoritenin yönetim ve sorumluluğunda olması gerekir” dedi.

Darbe kalkışması sırasında, kendilerine Yurtta Sulh Konseyi adını veren darbecilerin bir emir, mesaj gönderdiklerini söyleyen Vali Coş, “Bu emir Genel Kurmaydan gönderildiği için birçok jandarma birliğinde emir olarak kabul edildi. Halbuki jandarmanın bunu emir olarak kabul etmemesi gerekirdi. Artık yapılan bu yasal değişiklikle güvenlik kuvvetleri İç İşleri Bakanlığına bağlanmak suretiyle darbecilerin yeni bir kalkışmada kullanabilecekleri en önemli unsurlardan bir tanesi ellerinden alınmış oldu. İnşallah jandarma teşkilatının da uzmanlaşması ve 3 yıl içinde de tamamen profesyonelleşmesi öngörülüyor. Bunlar gerçekleştiğinde iç güvenlik alanında önemli kazanımlar elde edileceğine, hizmetin daha etkin bir şekilde yürütüleceğine inanıyorum ve hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.