SGM Konferans Salonu’nda düzenlenen anlamlı programda çocukların sergilediği drama performansı, şiir ve ‘Bottaki Çocuk Animasyon Filmi’ katılımcılara duygu yüklü anlar yaşattı. Merkezin alanında Türkiye’de bir ilk olan ‘Mülteci Çocuklara Mektuplar’ etkinliği ise büyük beğeni kazandı.
 
Tema ‘Mülteci Çocuklar’
Çocuk Şenliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce, “Biz sadece bir kurs değiliz. Merkez olarak çocukları, iyiye güzele yönlendirmeye çalışarak yaşadıkları dünyanın farkında olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Sosyal Gelişim Merkezi öğrencilerimize, ‘Bu yıl hangi konuda dilek ve temenni sunmak istersiniz?’ diye sorduğumuzda, ‘Mülteci çocuklara!’ cevabını aldık. Bizde buradan hareketle Türkiye’de daha önce yapılmayan, üzerinde durulmayan noktaların üzerinde durduk. Çocuk kulüplerinde farklı branşlarda eğitim gören öğrencilerimiz mülteci çocuklara yönelik dilek ve temennilerde bulundular” ifadelerini kullandı.
 
“Tercih değil zorunluluk”
Konuşmasının devamında Yüce, “Sosyal Gelişim Merkezi Drama Sınıfı öğrencileri sergiledikleri performans ile Suriye’de bir çocuğun savaş sırasında annesini kaybetmesiyle birlikte Türkiye’ye sığınma yolculuğunu anlattılar. Burada çocuklarımız mülteci olmanın bir tercih değil zorunluluk olduğunu vurguladılar. Drama sınıfı öğrencilerinin bu performansları ile çocuklarımızın, mülteci çocuklar ile empati kurarak onları daha iyi anlayabilmelerini sağlamayı hedefledik” dedi.
 
“Bizim çocuklarımız ne hissediyor?”
Mektup etkinliği ile ilgili de ayrıntılı bilgiler veren Yüce şunları söyledi; “Türkiye’de mülteci çocuklar üzerine birçok çalışmanın yapıldığını gördük. Bu konuda birçok röportaj, haber, yazı, belgesel var. Ancak bunların tamamı mülteci çocuklar üzerine ve onların ne hissettiklerini kapsıyordu. Biz de çocuklarımız bu konuda neler hissediyor, bunu öğrenmek istedik. Bu anlamda yaptığımız mektup etkinliği Türkiye’de bir ilk. Bugün öğrencilerimiz duygularını “Ülkem artık senin de ülkendir”, “Belki dünya sizi kabul etmez ama Türkiye kabul eder”, “Sizin üzüntünüz benim sevincimi söndürüyor” gibi ifadelerle dile getirdiler.”
 
‘Bottaki Çocuk’
“Merkezimizde eğitim gören öğrencilerimize önceden haber vermeden ders esnasında öğretmenleri birer boş kâğıt dağıttı. Bu kâğıtlara ‘Mülteci çocuklara karşı ne hissediyorsunuz, onlara mektup yazmak ister misiniz?’ diyerek bir mektup yazmalarını istedik. Çocuklarımız yaklaşık olarak 2 bin mektup yazdı. Öğretmenleri ve biz de bu mektuplardan seçerek bir sıralama oluşturduk ve ilk üçü belirledik. Öğrencilerimizden biri ise mektup yerine bir şiir yazmış. Bizde bu şiiri çok beğendik. Merkezimiz bilgisayar öğretmeni Selahattin Akbulut’ta bu şiir için ‘Bottaki çocuk’ adlı bir animasyon filmi hazırladı. Ve çok güzel bir şey ortaya çıktı.”