Milli iradeye, demokrasiye, özgürlüğe ve seçilmiş hükümete karşı yapılan hain saldırı meydanda toplanan on binler tarafından lanetlendi. Programda Başkan Toçoğlu’nun yanı sıra, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Zeyid Aslan, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, AK Parti Milletvekilleri Prof. Dr. Mustafa İsen, Ayhan Sefer Üstün, Ali İhsan Yavuz ve Recep Uncuoğlu, belediye başkanları, ilçe başkanları, STK temsilcileri ve gazeteciler de yer aldı.
Ülke Yönetimini Ele Geçirmek İstediler
Programın ilk konuşmasını yapan Başkan Toçoğlu, “Bu akşam biraz hüzünlüyüz. Doğu Anadolu’da şehitlerimiz var. Karasu’dan bir kardeşimizde şehit oldu. Allah rahmet eylesin. Allah onların yolunda gitmeyi de hepimize nasip eylesin. Ülkemiz bir taraftan terör belasıyla uğraşırken birtakım alçaklarda fırsattan istifade ederek ülke yönetimini ele geçirmek istediler. Rabbim bu alçakları kahreylesin. Kardeşlerim şehadet bizim dinimize has bir şey. Çünkü biz ahirete inanan insanlarız. Dünya’nın geçici bir hayat olduğunu, asıl hayatın ahiret hayatı olduğunu biliyoruz. Allah yolunda din, namus, vatan, bayrak uğrundan ölenlerinde şehit olduklarına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Şehitlik Mertebesi Herkese Nasip Olmaz
Başkan Toçoğlu, “Size bu akşam Halid Bin Velid’den bahsedeceğim. Halid bütün ömrünü cenk meydanlarında geçiren bir komutandı. Ancak vücudunda tek bir yara almamış yer kalmamasına rağmen ölüm onu cenk meydanında bulmamıştı. Son demlerinde dudaklarını kıpırdatarak şöyle diyordu: Şu kadar savaşta bulundum. Vücudumda kılıç, ok, mızrak yarası bulunmayan yer kalmadı. Fakat görüyorsunuz ki develer gibi yatağımda ölüyorum. Kardeşlerim şehitlik bir nasip meselesidir. Koskoca Halid Bin Velid’e bile şehitlik nasip olmadı. Bu yüzden bizlere şehitlerimize sahip çıkmak düşer. Biz bütün kalbimizle şehitlerimize sahip çıkacağız. Onlara dua edeceğiz. Çünkü şehitlik mertebesi herkese nasip olmaz” diye konuştu.
Demokrasinin Yanındayız
SESOB Başkanı Hasan Alişan, “Bugün direnişin 16’ıncı günü. İlk gece gördüğüm heyecanı şuan bu meydanda görüyorum. Bu heyecanınızı muhafaza edeceğinize eminim. Çünkü sizler demokrasinin bekçilerisiniz. Çünkü sizler siyasete yön veren insanlarsınız. Bugün bu meydanda her partiden insanlar var. Bugün siyasi otoriteler birleşti, beraber oldu. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bir araya geldiler ve ‘Söz konusu vatansa gerisi teferruattır’ dediler. Bizde oda başkanlarımızla beraber demokrasiye ihanet edenlerin karşısında sizlerin yanında olmaya gayret ettik, olmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Çanakkale’deki Ruh Karşılarına Dikildi
Söğütlü Belediye Başkanı Hüseyin Genç, “Bizleri önce başınıza tac ettiniz. Sonra 15 Temmuz gecesi kendinizi kurşunlara hedef yaptınız. Bu meydanda da 16 gecedir demokrasi nöbeti tutmaktasınız. Sizlerden Allah razı olsun. Bu şehirde siyaset yapan isimler olarak sizin 15 Temmuz’da ki kahramanlığınız olmasaydı bizler şuan burada olamazdık. Bizlere haklarınızı helal edin. Biz biliyoruz ki 101 sene önceki Çanakkale’deki ruh 15 Temmuz gecesi yine bu gafillerin karşısına dikilmiştir. O zaman nasıl ecdadımız kurşunlara göğsünü siper etmişse, 15 Temmuz’da da milletimiz aynı cesareti göstermiştir” diye konuştu.
Tarih Yazanlar Burada
AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, “Bugün kardeşimiz Hasan Keleş Hakkari’de şehit düştü. Ülkemizin farklı illerinden de şehitlerimiz var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa ve ailelerine de başsağlığı diliyorum. Ülkemiz dünyanın en pahalı topraklarına sahiptir. Burada yaşamın bedeli çok ağırdır. Burada yaşamak gerçekten bedel ister, güç ister, sabır ister. 15 Temmuz tarihine baktığımız zaman birileri tarih yazdı, birileri tarih oldu. Tarih olanlara bakın kimileri yurtdışına kaçtı, kimileri hesap veriyor. Ancak tarih yazanların hepsi burada. Vatanını, bayrağını, milletini sevenler burada” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz’da Yepyeni Bir Millet Doğdu
AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, “Kardeşlerim, direniş sürüyor. Ölüm emri Allah’tan, direniş emri başkomutandan. Sizler Çanakkale’deki gibi direndiniz. Kûtül-Amâre’deki gibi direndiniz. Sakarya’daki gibi direndiniz. Direnişinizin temeli iman gücüydü; bu güçle kazandınız. Artık Türkiye’nin sadece ekseni değil genleri değişiyor. Artık 27 Mayıs’taki, 12 Eylül’deki halk yok; 15 Temmuz’da yepyeni bir millet doğdu. Direnen, direnen, direnen ve hep direnecek olan bir millet. Milli iradeye zincir vurmaya kalkanlara namusunuzu, milli iradenizi  çiğnetmediniz. Ve 5 saat içinde terörist darbecileri dize getirdiniz. Sonra da meydanlarda meydan okumaya devam ettiniz” diye konuştu.
Farklı Bir Ruh Var
AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, “Ülkemiz çok önemli bir süreçten geçiyor. Milli mücadele yıllarını yaşıyoruz. Bu manzara zaten onun göstergesi. Kim bu milleti 16’ıncı akşamda bu kalabalıkta ve bu coşkuda meydanlara toplayabilir? Farklı bir ruh, farklı bir mücadele var. Çünkü milli mücadele döneminden geçiyoruz. Kurtuluş Savaşı mücadelesi veriyoruz. Bugün bir şehidimiz daha var. Allah gani gani rahmet eylesin. Bu ülkede çok şehitler verdik. Darbe şehitlerimiz var. Terör şehitlerimiz var. Türkiye gerçekten birçok sufli emellerin, karabulutların üzerinde dolaştığı bir ülke. Allah yardımcımız olsun” dedi.

Güçlü ve Cesur Olmalısınız
Uluslarası Öğrenci Dernekleri’ne mensup öğrenciler adına konuşan Bosna Sancaklı Mustafa Salihovic, “Bu darbe girişimi sadece Türk halkına yapılan bir ihanet değildir. Bu darbe, bu ihanet Bosna Sancak’a, Suriye’ye, Gazze’ye yapıldı. Çünkü bu vatan sadece sizin vatanınız değildir. Bu bayraklar sadece sizin bayrağınız değildir. Bu vatan hepimizin vatanıdır. Bu bayraklar ise hepimizin en zayıf noktasıdır. İnanın Türkiye’deki gelişmeleri tüm dünya takip ediyor. O yüzden sizler güçlü ve cesur olmalısınız. Türkiye her zaman ayakta kalsın ki İslam alemi de ayakta kalsın” diye konuştu.
Milyonlar Sokaklara İndi
AK Parti Tokat Milletvekili ve MKYK Üyesi Zeyid Aslan, “15 Temmuz gecesi bu ülkenin tarihinin en alçak, en kahpe saldırısına maruz kaldık. Milletimizin vatanını, namusunu, demokrasisini, özgürlüğünü korusun diye emanet ettiği silahlarla, tanklarla, savaş uçaklarıyla bu millete alçak bir saldırı yapıldı. Böyle bir saldırıda bulunacaklarını bilemedik. Bu silahları teröristler yerine halka doğrultacaklarını kim bilebilirdi? Daha sonra anladık ki bedenini ve beynini bir meczuba satmış alçakların, hainlerin ülkemizin demokrasisine, milli iradesine saldırdıklarını fark ettik. İşte bunun hissedildiği andan itibaren milletimiz dışarılara çıktı. Cumhurbaşkanımızın sokaklara çıkın çağrısıyla da milyonlar vatanını, bayrağını, demokrasisini korumak için sokaklara indi” ifadelerini kullandı.