Sakarya Balık Tutkunları Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Kulübü Derneği Başkanı Mehmet Ergül, av yasağı hakkında amatör balıkçılara önemli uyarılarda bulundu. Yarından itibaren Turna Balığının avlanmasının ve satılmasının yasak olduğunu bildiren Ergül, yasağa uymayanlara para cezası uygulanacağını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 01/09/2012 - 31/08/2016 tarihleri arasında geçerli olacak 3/2 numaralı "Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen" tebliğ hükümlerine göre halkımız arasında Oklama Balığı olarak bilinen Turna balığının havyar da olması nedeniyle tüm Türkiye’de 15 Aralık - 31 Mart tarihleri arasında avlanmasının, balıkçı tezgâhlarında satılmasının yasak olduğu bildirildi.

Doğal alabalığın ve turna balığı dışında kalan diğer balık türlerinin avlanılmasının ise 15 Mart 2013’e kadar Sakarya için serbest olduğunu belirten Ergül, yasağa uymayanlara para cezaları uygulanacağını hatırlattı.

Sakarya Tarım İl Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre idari para cezaları ise şöyle: Amatör olarak yasak zamanda avlanma: 272 TL, Yasak zamanda balık satma: 923 TL, Ağ atmak: 923 TL, Yasak av malzemelerini kullanma, satışını yapma ve bulundurma: 923 TL.

Balık Tutkunları Derneği Başkanı Mehmet Ergül; “Dernek olarak av yasağıyla ilgili olarak tüm kamu kurum ve kuruluşları ile koordine içindeyiz, yasalara uyulması için gerekli takipleri yaptıklarını ve bu durumun sıkı takipçisi olacağız” dedi. Ergül, 2012 yılı içerisinde kurumlarla işbirliği yaparak 18 göl ve gölette 20.000 mt. ağ topladıklarını beyan etti.

Dernek Başkanı Ergül; “Amatör Balıkçılıkla ilgilenen, ilgilenmeyen, Doğayı seven, gelecek nesillere bir şeyler bırakmak isteyen herkesten isteğimiz; Zaman, adet ve boy kurallarına uymaları, uymayanları ise uyarmalarıdır, yasak av malzemesi satanları, kullananları, ağ atanları, tırıvırı (paraşüt, file) kullananları ve satanları, pazaryerlerinde ufak boyda balık satanları lütfen, ihbar etmekten çekinmeyelim. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sakarya İl Müdürlüğü 0.264.241 20 13 - 14, Jandarma 156, Alo Gıda Hattı 174 ve Alo Sahil Güvenli’ğe (ihbarda bulunulabilir. İhbar etmek ispiyonculuk yapmak demek değildir. Bizlerin vatandaşlık görevidir, Bizler şu anda geleceğimize sahip çıkamaz isek, bizden sonraki nesiller birçok balık türünü ansiklopedilerden görecekler” dedi.