Ekonomi Bakanlığı bütçe görüşmelerine katılan MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, Bakan Zafer Çağlayan’a Karasu Limanı, fındık ve ekonomiyi yakından ilgilendiren sorular yöneltti. Çağlayan görüşmelerde soruların bazılarına yazılı olarak cevap vereceğini açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2013 yılı Merkezi Bütçe Kanunu taslağı, ekonomi bakanlığı bütçesi görüşmelerine katılan MHP MYK üyesi ve Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Münir Kutluata, komisyonda görüşlerini açıkladı. Ekonomi yönetiminin telaşlı ve dağınık bir halde olduğunu belirten Kutluata, “Büyümeden bahsediyoruz kalkınmayı gerçekleştiremiyoruz. Kalkınma Bakanlığı da nostaljik bir algı oluşturdu” dedi.

Ekonomi yönetimindeki anlayış farklılığı nedeni ile ekonomide yapısal bozulmanın düzeltilemediğine vurgu yapan Kutluata, “Gaz-fren diyenler aynı hükümetin bakanlarıdır. Verilen not artışı sevinilecek bir olay olmasına rağmen,  birçok kesimin haklı bir telaş içine girmiş olması da Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumu gösteriyor. Merkez Bankasına ciddi bir yük bindi. Tedbir değişiklikleri ile sıkıntıları savuşturuluyor” diye konuştu.

Kutluata, “Son 10 yılda geldiği söylenen 120 milyar dolarlık doğrudan sermaye yatırımı girişinin yeni yatırımla mı yoksa satın alma yoluyla mı geldiğini bilmiyoruz. Ekonomi yönetiminin asıl işi ekonominin üretim yapısını artıracak düzenlemeleri yapmaktır. İthalat esaslı politikalar sürdükçe ekonomide durum düzelmez” dedi.

Yeni teşvik paketi ve onun çevresinde ifade edilen bazı tedbirlerin önemli olduğunu ifade eden Kutluata, “Ana politika ithalat eksenli olunca sonuç alınamaz. Ara malı üreten işletmelerin desteklenmesi gibi bazı önlemlerin gündeme gelmiş olması aynı zamanda 10 yıldır ara malı üreten sanayilerimizin ithalat karşısında nasıl ezdirdiğimizin itirafı da olmaktadır” şeklinde konuştu.

Kutluata, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a Karasu limanı ve fındık olmak üzere 6 soru yöneltti. Karasu limanı ve demiryolu bağlantı projesinin ne zaman tamamlanacağını soran Kutluata, konunun Sakarya ekonomisi ve dış ticaret açısında önem arz ettiğini vurguladı. Fındıkla ilgili olarak Kutluata, “Fındığın satın alınması ve depolanması artık yabancıların ilgi alanındadır. Fındıkla ilgili tedbirler nelerdir?” diye sordu.

Kutluata’nın konuşmalarını dinleyen Bakan Çağlayan ise bol bol not aldı. Bakan Zafer Çağlayan cevabi konuşmasında Kutluata’nın yönelttiği 6 sorudan bir kısmına cevap verirken bazılarını ise yazılı olarak cevaplandıracağını ifade etti.