Medyadetay.com’da geçtiğimiz günlerde yayınlanan haberde, 80 dairenin bulunduğu ve en az 300 kişinin yaşadığı Serdivan Life konutlarının altında, SASKİ’ye ait kolektör bulunduğu ve bunun da tehlikeye davetiye çıkartıldığı iddialarını gündeme getirmiştik.

İddialara göre söz konusu arazinin imara açılmasının sakıncalı olduğu yetkililerce ifade edilen haberde, ilgililerin yanıtlaması için de sorular yöneltmiştik.
Haberin ardından SASKİ’den yapılan açıklamada, Serdivan Life konutlarının yer aldığı arazi üzerine konut yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı, İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı zamanda SASKİ danışmanı Prof. Dr. Akın Önalp tarafından zemin etütlerinin yapılarak rapor hazırlandığı belirtilmişti.

Aynı açıklamada, “Prof. Dr. Akın Önalp imzalı raporda, hattı koruma tedbirleri alınarak gerekli çalışmalar yapıldığı takdirde teknik olarak herhangi bir sorunun yaşanmayacağı belirtilmiştir. Ardından Geoteknik rapor doğrultusunda hattı korumaya yönelik imalatların tamamı da ilgili firma tarafından gerçekleştirilmiştir. Olağandışı gibi gösterilmeye çalışılan bu uygulama, hattın korunmasına yönelik imalat maliyetlerini üstlenmek şartıyla talep eden kişi veya kuruluşlar tarafından yapılabilir. Şehrin muhtelif bölgelerinde benzer uygulamalar yapılmaktadır. Kamuoyunun bilgisine arz ederiz” denilmişti.

Konutlarda yaşayan vatandaşları da tatmin etmeyen bu açıklamanın ardından Medyadetay.com olarak, Serdivan Life konutlarıyla ilgili asıl cevap vermesi gereken yetkililere üçüncü kez soruyoruz;
1. FETÖ’cü İNELSAN dışında böyle bir uygulama başka bir şirkete sağlanmış mıdır?
2. Kanalizasyon hattı üzerine bina yaptırılmış mıdır? Yaptırılmamış mıdır?
3. İlimizde gelişmiş bir mühendislik fakültesi varken niye oradan değil de, yeni kurulmuş bir vakıf fakültesindeki öğretim üyesinden görüş alınmıştır?
4. Öğretim görevlisi tek başına böyle bir konuda karar verebilecek uzmanlığa sahip midir? İşin hukuki yanı da hukuk profesörlerine sorulmuş mudur?
5. Şirket FETÖ’cü olmasaydı yine de ayını uygulama yapılır mıydı? Örneği var mıdır?
6. En önemlisi buradan ev alanlara konu bildirildi mi?
7. Arazinin altında kolektör bulunuyor ise ve bu durum tehlike oluşturuyor ise konut alanlar ayıplı mal almış olmuyor mu?
8. Bu durum depremde de büyük risk oluşturmaz mı, fay hattının üstüne bina yapmakla eşdeğer sayılmaz mı?