Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1169 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Aralık ayı Kat’i Mizan, Yıl Sonu Kapanış Mizanı ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün; “Yönetim kurulu başkanımız Sayın Akgün Altuğ’un kıymetli eşi Mahbube Altuğ’u kaybettik. Kendisine Allahtan rahmet, Akgün Başkanımıza, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı diliyoruz. Geçtiğimiz hafta Elazığ ve Malatya da yaşanan deprem hepimizi derinden üzmüştür. Öncelikle deprem neticesinde yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyor, canla başla enkaz arama kurtarma operasyonlarını başarıyla yürüten tüm görevlilere şükranlarımızı sunuyoruz. Depremin acısını en iyi bilen bir şehrin insanlarıyız. Yaşanan acıyı yüreğimizde hissettik. Devletimiz deprem olduğu andan itibaren var gücüyle her türlü imkanı seferber etmiştir. Biz de Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Ticaret Borsası, Akyazı Ticaret Ve Sanayi Odası, Akyazı Ticaret Borsası işbirliği ile Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) öncülüğünde başlatılan yardım kampanyasına katkı sağladık. Elazığ ve Malatya odaları ile yapılan istişareler neticesinde, belirlenen ihtiyaç talebine göre 370 bin adet bebek bezi bölgeye gönderilmiştir. Deprem ülke olarak bizim coğrafyamızın bir gerçeğidir. Her zaman söylenen bir doğru var; deprem değil binalar öldürür. Elazığ depremi ile gündeme gelen ilimizdeki hasarlı binaların varlığı, hepimizi tedirgin etmektedir. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube Başkanı Sayın Hüsnü Gürpınar tarafından yapılan açıklamaya göre; 17 Ağustos 1999 depreminde Sakarya’da 19 bin 41 konut hasar gördü. Şehrimiz genelinde 1999 depremini görmüş ve hala ayakta olan, olası bir depremde potansiyel tehlike olarak sayılan 7 bin bina ve buna bağlı yaklaşık 20 bin daire bulunmaktadır. Bu rakamlar çok ciddi bir tehlikenin habercisi olabilir. Daha önce de dile getirdiğimiz özellikle şehir merkezinde kentsel dönüşümün artık hayata geçirilmesi gerektiğini de hatırlatmaktadır.Bu hepimizin meselesidir ve artık ertelenen konular listesinden çıkarılmalıdır. Uzmanlar Marmara bölgesinde olası bir depreme işaret ederken kayıtsız ve duyarsız kalamayız" diye konuştu.

Faiz indirimi

Başkan Yardımcısı Cem Gün; "2020 yılına girerken ekonomimizdeki toparlanma sürecinin devam etmesini umuyoruz. Bu doğrultu da güzel bir gelişme yaşandı ve merkez bankası yılın ilk toplantısında yine faiz indirimi yaptı. Toplantıda faiz 0,75 puan düşürüldü ve 11,25 oranına indirimi gerçekleşti. Dolayısıyla son 5 toplantıda politika faizi toplam 12.75 puan düşürülmüş oldu. Yeni yıla iyi bir gelişme ile başladık devamını diliyoruz. Sakarya’nın uzun zamandır çözüm bekleyen bir sorunu var. Bu şehrin geleceğini de ilgilendiren bir konu. İhracattaki KDV iadelerinden kaynaklı olarak Büyükşehir Belediyesi’nin maliye payındaki düşüş konusu artık çözüme kavuşturulmalı. Bu konunun çözümü ile ilgili görüşlerimizi her platformda dile getiriyoruz. Bu durumu düzeltmek için oda olarak 1 milyar doları aşan firmaların KDV iadelerini merkezden alması önerimizi yineliyoruz. Yani ilgili kanunda yapılacak ufak düzenlemelerle mağduriyetimiz giderilebilir. Bu konuda biz girişimlerimizi sürdürüyoruz. Sorunun güçlü bir lobi ile çözülebileceğine inanıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Milletvekillerimizin bu konuda gayretlerini de görüyoruz. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki; bu sorun, şehrimizin otomotivde markalaşmasına büyük katkısı olan, ciddi istihdam sağlayan firmalarımızı hedef göstererek çözülmez. Sakarya’mız 2002 yılından bu yana var olan siyasi yönetime en büyük desteği veren illerin başında gelmektedir. Şehrimiz ihracat rakamlarında 7. sıradadır ve ihracatın ithalatı karşılama oranı %177’dir. Yani biz bütçe açığı değil bütçe fazlası veren bir iliz. 2018 yılı istatistiklerine bakıldığında 30 Büyükşehir içerisinde kişi başı düşen milli gelir Kocaeli’de 950 TL iken, mevcut 30 Büyükşehir’in ortalaması da 580 TL iken şehrimizde kişi başı milli gelir 250 TL civarındadır. Bunun sebebi de çok değerli Toyota firmamızın KDV iadelerinin Maliye tarafından mahsup edilerek Büyükşehir’e verilmesidir. Fakat bu konu Toyota firmasının konusu değil. Tamamen siyasi olarak çözülmesi gerek bir konu. İlimiz erklerinin Toyota firmamıza yaptığı ziyarete davet edilmeyi ve fikir alışverişine katkı sunmayı isterdik. Toyota’nın kapısını değil Cumhurbaşkanımızın kapısını çalmayı isterdik. Buradan önerimiz; hep birlikte STK’lar meslek örgütlerini biz toparlamaya hazırız. Sizler de siyasiler olarak hep birlikte Cumhurbaşkanımıza ilgili bakanlara gidelim ve bu haksız mağduriyetimizi iletelim. Yabancı yatırımcıların ne tür elemelerden geçirerek ilimizi tercih ettiklerini yakından biliyoruz.Eğer biz Toyota’nın vergi dairesini dışarı çıkarmasını istersek hiçbir yabancı yatırımcıyı ilimize getiremeyiz.  Çözümü yanlış yerlerde aramayalım" dedi.

Doku kültürü laboratuvarı ihalesi yapıldı

Cem Gün; "'Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi' diğer bir adıyla 'Doku Kültürü Laboratuvarı Projesi'nin ihalesini tamamladık. Bundan sonraki süreçte laboratuvar inşaatı hızlı bir şekilde tamamlanacak. Büyükşehir Belediyemiz ve Sakarya 2. OSB ile ortak olarak yürüttüğümüz Doku Kültürü Laboratuvarımız, 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde proje için tahsis edilen alanda kurulacak" diye konuştu.

Sakarya stratejik planı

Gün; "Sakarya’nın beşeri, ticari, sosyal yapısını bu değişimi karşılayacak şekilde düzenleme misyonu ile geçen yıl gündeme getirdiğimiz ve çalışmalarına başladığımız Sakarya Stratejik Planı ile ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor. Geçtiğimiz ay hazırlanan öz değerlendirme raporunun ardından 20’nin üzerinde kurum temsilcilerinin katılımı ile vizyon belirleme çalıştaylarımızı da tamamladık. Önümüzdeki günlerde de çalışmalarımız hızla devam edecek" ifadelerini kullandı.

8 ürüne coğrafi işaret çalışmaları başladı

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün; "2020 yılı için 'Yöresel Değerler İle Bölgesel Kalkınma' projesi başvurumuz Doğu Marmara Kalkınma Ajansı teknik destek programı kapsamında kabul edilmiştir. İlk etapta 8 adet ürünümüzün coğrafi işaret başvuru çalışmaları başladı. Bunlar; Sakarya kabak tatlısı, Sakarya Taraklı kozalak reçeli, Sakarya Taraklı uğut tatlısı, Sakarya Taraklı şimşir tarak, Sakarya Taraklı şimşir kasık, Sakarya Abhaz peyniri, Sakarya Pamukova kavunu, Sakarya Pamukova ceviz ezmesi. Coğrafi işaret başvuruları onaylandıkça sizlerle paylaşacağız" diye konuştu.

"İlimize yeni yatırımlar gelmeye devam ediyor"

Başkan Yardımcısı Gün; "İlimiz uluslararası yatırımcıların ilgisini her geçen gün daha da çekmektedir. 1. OSB’de temel atma töreni yapılan Belçika merkezli ABD’li Wabco fren fabrikası da bunlardan biridir. Yıllar sonra Sakarya’ya yatırım yapan ilk yabancı otomotiv firması olması sebebiyle de önem teşkil ediyor. Fabrikanın tam kapasite faaliyete geçmesiyle 300 milyon dolar ciro hedeflenmektedir. Organize Sanayi Bölgelerimizde gerçekleşecek yatırımlar hem şehrimiz hem de ülkemiz için istihdamda, ihracatta ve üretimde büyük bir avantaj sağlayacaktır” dedi.

Başkan Yardımcısı Cem Gün’ün Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarının ardından meclis üyeleri, gündem maddesi ile ilgili değerlendirmede bulundular. Meclis üyeleri vergi iadeleri konusu, hasarlı binaların çözümü ve kentsel dönüşüm ile ilgili konularda değerlendirmelerde bulundular.