Olağan Meclis Toplantısına SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Müftüoğlu SATSO Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonundan iştirak etti.


Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve oda çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere söz alan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
Altuğ, “Geçen bir yılın ardından en büyük temennimiz en kısa zamanda bu salgından kurtulmaktır. Hayatın getirdiği zorunlulukları ve sorumlulukları düşünürsek hiç birimizin evlerde oturarak bir salgının geçmesini bekleme lüksümüz kalmadı. Tek çözüm kendi tedbirlerimizi alarak, hassasiyetle kurallara dikkat ederek günlük yaşamımızı idame ettirmektir” dedi.


Kapalı işletmelerin açılması için…
Özellikle pandemi tedbirleri sebebiyle kapalı olan işletmelerin açılması konusunda uzun zamandır yoğun ve kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini belirten Altuğ, alınan yeni kararla işlitmelerin yeniden faaliyetlerine başladığını ancak esnafın mağduriyetinin giderilmesi için alınan kararların yetersiz olduğunu dile getirdi.
Altuğ, “En azından ramazanda iftardan sonra bir iki saat daha kafe ve restoranlara yüzde 50 kapasite ile ve gerekli şartları sağlamak koşuluyla açık olma müsaadesi verilmesi işletmelerimizi rahatlatacaktır. Ayrıca bayram öncesi de haftasonu kısıtlamalarının kaldırılarak insanların alışveriş yapmaları ile yerel ticaretin bir nebze de olsa canlanması sağlanabilir. Bir sektörün ayakta kalması adına önerilerin dikkate alınarak sektörün desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. 
Söz konusu sektörün bazı talepleri olduğunu söyleyen SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “En az 1 yıl geri ödemesiz finansman destek paketi verilmeli, destek paketlerindeki vergi ve SGK “borcu yoktur” şartları kaldırılmalı, oda aidatları, emlak vergileri, ilan reklam ve çv, çöp vergileri en az 1 dönem alınmamalı, kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşındaki prim gün şartları kaldırılarak devam etmeli, yemek sepeti, getir, multinet ve sodexo gibi kurumların aldığı komisyon oranları düşürülmeli, kira anlaşmazlıkları çözüme kavuşturulmalı, SGK ve vergi ödemeleri sürecin olumsuz etkileri bitene kadar alınmamalı, yüzde 1 KDV oranı 2021 yılında da devam etmeli, stopaj ve muhtasar vergileri alınmamalı, elektrik, su ve doğalgaz faturaları süreç bitene kadar ertelenmeli, sektör bazlı icralar durdurulmalı ve çeklerin yazılması engellenmeli, büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından alınan ödemeler ertelenmeli ve en az bir dönem alınmamalıdır” diyerek talepleri sıraladı. 

Covid Aşısını bekliyoruz
“Kontrollü normalleşme sürecinin iyileşerek sürdürülebilir olması için hepimize görevler düşüyor” diyen Altuğ, “Bu hassasiyeti gözeteceğinize inanıyorum. Yeni normalimiz maske, mesafe ve temizlik. Bunlardan asla taviz vermemeliyiz. Tabiki en büyük beklentimiz aşılanma sürecinin bir an evvel tamamlanmasıdır. Yaşananlar bize gösteriyor ki aşı olmadan bu illetten kurtulamayacağız. En azından şu anda bildiğimiz, aşının kurtarıcı gücü olduğu yönündedir. Nüfusun en az yüzde 70’inin yakın zamanda aşılanmasının bitmesi ile tam normalleşme sağlanabilir” dedi.

Genel ekonomi 
Altuğ, yaşanan sürece bağlı olarak ekonominin de iç açıcı olmadığını söyleyerek, “2021 yılının ilk 2 ayında Sakarya toplam 947 milyon 393 bin $ ihracat gerçekleştirmiştir. Şubat ayı ihracatında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11’lik bir düşüş var. Pandemi uluslararası ticarete kadar her sektörü etkiledi. Ayrıca dövizdeki dalgalanmalar da bu düşüşte etkili oluyor.Yine de;TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi pandemiye rağmen 2020 yılında %1.8 büyüme kaydederek, dünyada pozitif büyüme gerçekleştiren ekonomiler arasında yer aldı” şeklinde konuştu.

Pide azami fiyat tarifesi
Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısında ayrıca, Unlu Mamuller ile Et ve Süt Ürünleri Sektörü Temsilcisi 27. Meslek Komitesi tarafından meclise sunulan 2021 yılı Azami Pide Fiyat Tarifesi Teklifi meclis üyeleri tarafından görüşülerek oylandı.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan 27. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ergin Balcı, “Üyelerimizden gelen talep ve buna istinaden komitemiz öncülüğünde yapılan araştırmalarımıza göre un yüzde 35, maya yüzde 57, susam yüzde 20, asgari ücret yüzde 22 oranları başta olmak üzere doğalgaz, yakıt, elektrik, su girdi maliyetlerinde belirtilen oranlarda zamlar uygulanmıştır. Bu doğrultuda üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda 370 gr. pidenin 4 TL, 560 gr. pidenin 6TL, 760 gr pidenin 8 TL olarak satılmasının uygun olduğu komitemiz tarafından tespit edilmiştir” dedi.
2021 yılı pide azami fiyat tarifesi teklifi meclis üyeleri tarafından oylanarak oy birliği ile kabul edildi. Kabul edilen tarife Valilik ve ilgili kurumlara gönderilecek.