Sakarya Üniversitesi Sapanca Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencilerinin sosyal sorumluluk yönetimi dersi kapsamında “Dünya Kanser Haftası” dolayısıyla hazırladığı “Pembeleşen Hayatlar” isimli dört etkinlikten oluşan projenin sonuncusu, Sapanca Sosyal Gelişim Merkezi’nde yapılan konferansla tamamlandı. konferansa, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Arzu Ayan Bostancı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nuri Dede, İlçe Müftüsü Fatih Çelik, Sapanca Belediye Başkan Yardımcısı Özcan Yavuz, Sapanca Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Özen, KANSERDER Başkanı Nihal Akar, Sapanca Meslek Yüksekokul Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Servet Sezgin, Öğretim Görevlisi Serpil Çiğdem ile davetli konuşmacılar; Op. Dr. Kubilay Gündoğdu, Doç. Dr. Cemil Bilir, Dr. Şebnem Güleryüz katıldı. Vatandaşların ve öğrencilerin ilgi gösterdiği konferansta katılımcılar kanser hastalığı, erken tanı ve beslenme yöntemleriyle ilgili bilgilendirildi.  

Sapanca MYO projeyi başarıyla tamamladı

Konferansın açılış konuşmasını yapan Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Özen “Toplum sağlığını tehdit eden kanser hastalığına dikkat çeken bu projenin dört aşamasını da başarı ile gerçekleştirirken Sapanca Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, KANSERDER ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte farkındalık yaratmaya çalıştık. Sapanca için çok faydası olacağına inandığım Medya ve İletişim Programının önümüzdeki eğitim-öğretim yılında Yüksekokul bünyesinde açılacağının buradan müjdesini vermek istiyorum. Böylelikle bu tip projelerin etkisi, dolayısıyla faydası daha fazla olacak. Proje ekibi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı hocalarına ve öğrencilerine, katkı veren kurum ve kişilere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Kanser taramaları büyük önem taşıyor

Kurum olarak projenin başından beri takipçisi olduklarının dile getiren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü “Cuma günüde Sapanca’da çok güzel bir program oldu. Bu tip projelerde akademisyenler, öğrenciler, sivil toplum kuruluşları ve halk birlikte hareket ederse başarı yakalanır. Benim en çok hoşuma giden durum Sapanca Belediyesi’nin de destek vermesiyle burada bir bütünlük oluşmuş ve başarı yakalanmış, Sapanca bu işi başarmış. Kanserde erken teşhisin önemini anlatıp farkındalık yaratmak ve vatandaşlarımızı kanser taramasına teşvik ederek bu illet hastalıkla mücadele edip kurtulmanın yolu halka güzel bir şekilde anlatılmış. Kanserle mücadele erken teşhisle yapılabiliyor. Geç kalındıktan sonra kurtulmak maalesef çok zor. Herkesin bu taramayı yaptırması gerekiyor. Bunu Sakarya geneline yayarsak ilimizde özellikle meme kanseri gibi türler başka olmak üzere kanserle mücadelede başarılı oluruz” dedi.

Kanser hastaları adına teşekkür etti

KANSERDER Başkanı Nihal Akar ise bu gibi etkinliklerin farkındalık yaratmak adına çok etkili olduğunu belirterek, erken tanının önemini en iyi kanser hastalarının bildiğini kaydetti. Akar, etkinliği düzenleyen Sapanca Meslek Yüksekokulu Bölüm Başkanı Servet Sezgin ve öğrencilerine, Sapanca Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.

Erken tanı ve beslenmeye dikkat çekildi

Op. Dr. Kubilay Gündoğdu sunumunda, erken tanının önemine dikkat çekerek, meme kanserinin belirtileri, seyri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi. Dr. Şebnem Güleryüz konuşmasında, beslenme türü ile kanserin doğrudan ilişkisine değinerek, aldığımız gıdalara dikkat ederek kanser riskini azaltabileceğimizi ve hatta kanseri yenebileceğimizi vurguladı. Dr. Güleryüz, Hangi gıdaları yememiz yada yemememiz konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Doç. Dr. Cemil Bilir ise kanser hastalığı tanısı ve kanser ile ilgili istatistiki bilgiler vererek Sakarya’da kanser vakalarında artış olduğunu kaydetti. Bilir,  geçen yıl otuz bin kişide kanser gözlendiğini belirterek, daha fazla gezici tanı aracına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Plaket ve teşekkür belgesi verildi

Sapanca Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı tarafından gerçekleştirilen “Pembeleşen Hayatlar” projesinde emeği geçenlere ve konferansa katılanlara, protokol üyeleri tarafından plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi. Program sonunda protokol, davetliler, katılımcılar ve proje grubu öğrenciler ile birlikte “hayat bayram olsa” şarkısı söylenerek günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi.