Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen “Sakarya Otomotiv Sektörü Bölgesel İnovasyon Stratejileri Raporu”nun tanıtım töreni TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımı yapıldı.

Kalabalık bir katılımla yapılan törende açılış konuşmasını yapan SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, 100 yıl önce Türkiye’nin en iyi tahta arabalarının Sakarya’da üretildiğini belirtti. Kösemusul, “Sakarya yerli otomotiv üssü olmak için çalışıyor. Sıfır hatayla üretilen otomobiller Sakarya’dan çıkıyor. Bu özelliklerimiz yerli otomobil üretimine hazır olduğumuzu kanıtlıyor” dedi.
Kösemusul, hazırladıkları raporun Sakarya’nın yerli otomobil üretecek gücü gösterdiğini belirterek, “Türkiye yakaladığı ekonomik gelişim sayesinde dünyanın önemli ülkeleri arasına girdi. Dünya ekonomik krizle boğuşurken Türkiye’nin ekonomik gelişimi artıyor. Sakarya olarak biz de bu gelişime katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu amaçla Sakarya’nın yerli otomobil üretim üssü olması için gereken çalışmalar yapıyoruz. 2023 vizyonuna Sakarya olarak katkı yapmak istiyoruz” diye konuştu.


Sakarya’nın yerli otomobil üretimine hazır olduğunu ifade eden Kösemusul, “Bu anlamda yeni marka ve üreticileri şehrimize çekmeye çalışıyoruz. Sakarya’nın büyüyen gücü ortadadır. Tanıtımını yaptığımız Milli Tank Altay da bunun göstergesidir. 100 yıl önce Türkiye’nin en iyi tahta arabaları Sakarya’da üretiliyordu. Tarım araçları da vagonlar da yine Sakarya’da üretildi. Dünyada sıfır hatayla üretilen otomobiller de Sakarya’dan çıkıyor. Bu özelliklerimizle yerli otomobil üretiminde de hazır olduğumuzu kanıtlıyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Sakarya’nın yerli otomobil üretimine hazır olduğunu gördük. Bunun için de çalışmalarımızı adım adım yapacağız. Öncelikli olarak şehrimizde Otomotiv İhtisas Sanayi bölgelerinin kurulmasını öngörüyoruz. Bu şekilde bir otomotiv üretim üssü olmayı amaçladık” dedi.

SAKARYA OTOMOBİL ŞEHRİ OLMAYI HAK EDİYOR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada ilk olarak terör olaylarını eleştirdi. Okul yakanları ve tepki göstermeyip koruyanları lanetlediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitlerin Türkmenistan'da aldığı 11 aylık iş miktarının 4.7 milyon dolara ulaştığını belirtti.

12 yıl önce Van'da yaptırdıkları okulun teröristler tarafından yakılmasını lanetlediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Dün yaşanan bir olay beni çok üzdü. Van'da 12 yıl önce yaptırdığımız okul dün gece teröristlerce yakılmış. Çocuklar cahil kalmasın diye yaptırılan bu okulları yakanları lanetliyorum. Bunlara tepki göstermeyip koruyanları da lanetliyorum. Ama bunlara rağmen bizim eğitime desteğimiz sürecek" diye konuştu.
Sakarya'nın dünyanın en kaliteli otomobillerini üreten bir şehir olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Sakarya'nın bu konudaki çalışmalarını takdirle karşıladığını belirterek, Sakarya'nın otomotiv şehri olmayı hak ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Japonya'ya gittiklerinde, yetkililerin yalnızca Türkiye'de hatasız otomobil ürettiklerini söylediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu otomobil, Sakarya'da üretiliyor. Sakarya, yakında traktör de üretecek. Bundan gurur duyuyorum. Ülkemizde artık 13 farklı otomobil üretimi yapılıyor. Bu konuda da dünyada önde gelen ülkeler arasındayız. Çok şükür dünyanın en kaliteli otomobillerini üretiyoruz. Otomobil ihracatımız da çok iyi noktalara ulaştı. Dağılan Hacı Murat'tan bugünlere geldik" dedi.


Türkiye'nin kendi markasıyla otomobilini üretecek konuma geldiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Türkiye, kendi markasıyla arabasını üretecek konuma ulaştı. İşçisiyle, teknolojisiyle her şeyiyle bunu hak ediyor. Bunu en çok hak eden şehir de Sakarya. Ancak bu yarışta inovasyon yani yenilikçilik çok önemli. Bunu yapan genç beyinler lazım" diye konuştu.
Törende konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ise, "Ülkemizin son yıllarda gelişmekte olan ekonomisine, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şapka çıkardığını ve adeta kıskançlık krizine girdiğini hepimiz biliyoruz. Fitch dahi geçen yıl yüzde 8,5 büyüyen ve bu büyümeyi bu yıl da sürdüren Türkiye'nin pozitif seyrine kayıtsız kalamadı ve kredi notumuzu 18 yıl aradan sonra yatırım yapılabilir seviyeye getirdi. Ekonomik ve siyasi istikrarı yakalayan genç ve nitelikli bir nüfusa sahibiz. Coğrafi konumumuzda da 56 ülkeye ve 1,5 milyar nüfusa hitap eden pazara çok kolay şekilde ulaşmamıza imkan sağlıyor. İşte bu gücümüze güç katacak özelliklerimizle 2023 hedeflerine ulaşmayı amaçlıyoruz" dedi.
Otomotiv sektörünün gelişiminin 2023 hedefleri açasından çok önemli olduğunu belirten Sever, "Tüm gelişmiş ülkelerin ortak özeliği, güçlü bir otomotiv sektörüne sahip olmalarıdır. Bu bir tesadüf değildir. Yarattığı ekonomik pazar nedeniyle otomotiv sektörü, başka birçok sektörün gelişimine de imkan sağlamaktadır" diye konuştu.
Son olarak SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan Sakarya'ya Endüstri Meslek Lisesi yaptırılmasını isteyerek sahneye davet etti. Sahreye çıkan Hisarcıklıoğlu ise Sakarya'ya okul yaptırmak için söz verdi.