Sakarya Üniversitesi’nde rektörlük devir teslim töreni düzenlendi. Rektörlük makamında düzenlenen törende konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, “Yaklaşık 3 aydır bu görevi yürütüyorum. Bu kısa sürede üniversitemizin Uluslararası Kalite Ödülü başvuru süreçlerini yürüttük. Fakültelerimizin akreditasyonu çalışmalarına devam ettik. Mezuniyet törenlerimiz gerçekleşti. Sakarya Üniversitesi’nin yükseliş trendinin yeni rektörümüzle de devam edeceğine inanıyorum. Kendisine başarılar diliyorum” diye konuştu. .

Sakarya Üniversitesi’nin köklü bir üniversite olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Fatih Savaşan, “9 yıldır Sakarya Üniversitesi’ndeyim. Bu camiayı yakından tanıyorum. Üniversitemizi daha da ileriye götürmek için çalışacağım. Allah muvaffak etsin. Bu görevi şahsıma tevdi eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’a, YÖK Üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Geçici rektörlük görevini yürüten Sayın Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın’a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Savaşan devamla “Bence SAÜ'nün bir ruhu var. Nezat Kor ve Sebahattin Zaim hocalar bu ruhun, bu ideailizmin mücessem halleridir. Genç ve kaliteli akademisyen yapısı ve Sakarya şehri ile bütünleşmiş yapısı ile üniversitemiz, üniversiteler arasında kedine saygın bir yer edinmiştir. Bize düşen enerjisi olan akademisyenleri ve akademik birimleri desteklemektir” ifadelerini kullandı.

Görev değişiminin kurumu daha ileriye götürme çabasının bir evresi olduğunu kaydeden Savaşan “İlk gününde itibaren üniversitemizin gelişmesine katkı sunan hocalarımıza ve idari personelimize teşekkür ederim. Liyakat esaslı ve istişareye önem veren bir idari mekanizma ile Yeni Türkiye İdealine en fazla desteği vermeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

YÖK’ün politika oluşum süreçlerine katkı vereceklerini belirten Prof. Dr. Savaşan “Oluşan politikaların bize düşen kısmını azami gayretle yerine getireceğiz. Bize düşen şey tevazu ve tüm paydaşların görüşlerini dikkate almak, şehrimizin markalarından birini daha ileriye taşımaktır. Allah yardımcımız olsun, hayırlı hizmetler üretebilmeyi nasip etsin ve SAÜ'yü daha ileriye taşıma çabası içinde bizlere istikamet üzere olmayı nasip etsin” diye konuştu.

Konuşmaların ardından devir teslim töreni gerçekleşti. Törende Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan’a çiçek verdi. Daha sonra Prof. Dr. Savaşan da Prof. Dr. Yalçın’’a çiçek verdi.

Fatih Savaşan kimdir?

1971 Tokat doğumlu olan Savaşan, ortaöğrenimini Tokat İmam Hatip Lisesi’nde (1989), lisans öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü’nde (1993) tamamlamıştır. Bir süre Sayıştay’da Denetçi Yardımcısı olarak çalıştıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı bursiyeri olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmiş; ekonomi alanındaki yüksek lisans ve doktorasını sırasıyla Colorado Üniversitesi (1997) ve Kansas Üniversitesi’nde (2002) tamamlamıştır. 

2009 yılına kadar öğretim üyesi olarak Uşak Üniversitesi’nde çalışan Savaşan, bölüm başkanlığı ve dekan yardımcılığı gibi idari görevleri de yürütmüştür. Sakarya Üniversitesi’nde 2017 yılına kadar bölüm başkanlığı, Kaynarca Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu müdürlüğü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü gibi görevleri yürüten Savaşan 2013 yılında Stanford Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulunmuştur.  Prof. Dr. Savaşan, son olarak Milli Savunma Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Kayıtdışı ekonomi, vergi afları ve uluslararası göç başta olmak üzere Maliye alanında çok sayıda makale ve kitap yayınlayan Savaşan 2012’den itibaren İslam Ekonomisi ve Finansı alanında kongre ve çalıştay düzenlenmesine öncülük etmiş ve akademik danışmanlık ve yayınlarını bu alanda yoğunlaştırmıştır.

2016’dan itibaren Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Vekilliği yapan Savaşan, Haziran 2017’den itibaren MKK Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini deruhte etmektedir. İstanbul Teknopark Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (PESA)’nın çalışmalarına da katkı sunmaktadır.