Buna göre özel okullara “öğrenci servisi” yapan araç sahipleri, okul idaresine her ay “mecburen” araç başı “500 TL” ödediklerini söylediler.

Bu parayı ödemedikleri takdirde ise okul idaresi tarafından “öğrenci servisi”yapan araç sahiplerine izin verilmediğini iddia ettiler…

Düşünebiliyor musunuz? Her ay araç başı “500 TL” gibi bir para ödeniyor. Ve bu parada özel okul müdürleri tarafından alınıyor.

Kimi bunu “makbuz” karşılığında alırken, kimi de “belgesiz” olarak her ay düzenli olarak ödemeye “mecbur” tutuluyor.

Özel bir okul için en az 10 aracın “öğrenci servisi” olarak çalıştığı düşünülecek olursa, ayda “5 bin TL” gibi büyük bir rakam ortaya çıkıyor.

Anlayacağınız ortada büyük bir “rant” dönüyor ve bu bir şekilde birilerinin cebine “makbuzlu” veya belgesiz giriyor…

Bugün “öğrenci servisi” adı altında kayıt dışı yani “korsan” olarak çalışan çok sayıda araç bulunduğu biliniyor.

Sakarya’da neredeyse her minibüsü olan “öğrenci servisi” işine soyunuyor. Kimi bir firma adı altında kimi de “korsan” olarak bu işi yapıyor.

Bu “korsan” araç sahipleri devlet okullarının “öğrenci servisi” ihalelerine giremeyince doğal olarak özel okullara yöneliyor.

Hal böyle olunca da işi gerçekten “öğrenci servisçiliği” olan ve bu işten “ekmek” yiyen araç sahipleri ister istemez mağdur oluyor.

Devlet okullarının “öğrenci servis” ihalesini kazanamayan bu araç sahipleri,özel okulların kapılarını çaldığında idarecilerin isteklerine de ister istemez boyun eğiyor.

Nitekim sen “500 TL’yi” vermezsen “korsan” olarak çalışan araç sahipleri bu parayı okul idaresine veriyor. Sonuçta işi de onlar kapıyor…

Bu konuda Sakarya Valiliği’nin ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün nasıl bir yaptırımı olur bilemiyorum.

Ancak Sakarya dışındaki iller bu problemi “kooperatifleşerek” çözmüş görünüyor. Kurmuşlar “öğrenci taşımacılığı kooperatifini” mesele kökünden hallolmuş.

Bilhassa özel okullar kafalarına göre öyle “öğrenci servislerini” belirlemek yerine mecburen “kooperatifin” kapısını çalmak durumunda kalmış.

Böylece özel okul müdürleri veya idarecilerinin de “öğrenci servisi” başına ayda “500 TL” gibi kayıt dışı taleplerinin önüne geçilmiş olur…

Anladığım kadarıyla Sakarya’da böyle bir “kooperatifin” kurulması özel okulların işine gelmediğinden birileri önüne “takoz” oluyor.

Bence Sakarya Valiliği başta olmak üzere, Milli Eğitim Müdürlüğü ve odalar bu işe ön ayak olup “öğrenci servisi kooperatifinin” kurulması için çaba sarf etmeli.

Bakalım “özel okullara ‘haraç’ gibi ödeme” iddiaları araştırılıp işin çözümü için birileri harekete geçecek mi? Hiç ümidim yok mama belki bu defa yanılırım…