20.169 kişinin çeşitli organ nakli için beklediği ülkemizde bu rakamın 17 bin 997’sini böbrek nakli için bekleyen hastalar oluşturuyor. 2011 yılında sadece 320 organ bağışı yapılan ülkemizde organ bağışının önemine dikkat çekmek için 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Nakli Haftasında toplumun organ nakli konusunda daha da bilinçlendirilmesi hedefleniyor. 

Sakarya İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Alemdar, Organ Bağışının “Kişi hayatta iken, kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesi” olduğunu belirterek, “Ülkemizde yaklaşık 20.000 kişi hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içinde hayatlarını kaybetmektedir. Yine Şeker Hastalığı, Hipertansiyon gibi kronik hastalıkların sonucunda oluşan özellikle Böbrek Yetmezliği her geçen gün artan vaka sayısı ile ülkemiz için kanayan bir yaradır. Bugün Böbrek Nakli için bekleyen 17.997 hastamız vardır” dedi.

Ülkemizde 29 Mayıs 1979 yılından bu yana Organ ve Doku Nakli hizmetlerinin yürütüldüğünü kaydeden Alemdar, “2011 yılı için Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 20 bin169 kişi nakil için sıra beklerken 2011 yılında sadece 320 tane Organ Bağışı yapılmıştır. Birçok hasta bağışlanmış bir organ beklerken ölmektedir. Başarılı bir nakilden sonra ise kişiye gerçek bir yaşam armağan edilmiş olur” dedi.

Hayatta iken kişilerin kalp, böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, incebağırsak, kornea, kas, kemik iliği gibi organlarını bağışlayabileceklerini anlatan Alemdar, “18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin en az 2 tanık önünde bilinci açık ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı, imzalı veya sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın hekim tarafından imzalanması gerekir. Organ Bağışında bulunan kişilerin Organ Bağışı Kartlarını üzerlerinde taşımaları ve aile yakınlarına konu ile ilgili bilgi vermeleri gerekir. Çünkü kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı için karar vermeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Alemdar açıklamasını şöyle tamamladı: “Halkımızın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artması, ancak bu saye de; bizlerin de ihtiyacımız olduğunda organ bulunabileceği açıktır. Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası önderliğinde tüm halkımızın organ bağışında katılımlarını gönülden desteklemekteyiz.”