Sakarya Üniversitesi’nde, Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri başta olmak üzere birçok fakülte öğrencisi, Pedagojik Formasyon haklarının geri verilmesi için eylem yaptı. Öğrenciler, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’la görüşmeden eyleme son vermedi.

SAÜ’de değişik fakültelerde öğrenim gören yaklaşık 150 öğrenci, yürüyerek Rektörlük binası önüne kadar geldi. Sloganlar atan öğrenciler, Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas’la görüşmek istedi.

Türk Dili ve Edebiyatı mezunu Kadir Yakut isimli öğrenci tarafından okunan basın açıklamasında, “Sakarya Üniversitesi, 2011 yılından itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya konulan YÖK’ün not dönüşümü tablosunu dikkate alarak kendi öğrencilerinin öğretmen olma hayalini gasp etmektedir. Öyle ki Sakarya Üniversitesinden 2.50 ortalama ile mezun olan bir öğrencinin yüzlük sistemde notu 65 iken Pamukkale, Süleyman Demirel, Mehmet Akif Ersoy, Ankara, Akdeniz, Dokuz Eylül gibi bir çok üniversitede 75’e, Erciyes Üniversitesinde 79’a, Selçuk Üniversitesinde ise 84’e tekabül etmektedir. Üniversitemiz 167 üniversitenin gerisinde yer almaktadır. Hal böyleyken Sakarya Üniversitesi mezunları formasyon başvurusu yaptığı tüm üniversitelerde son sıralarda yer almaktadır. Ayrıca SAÜ bünyesinde de çelişki söz konusudur. 2010 mezunu bir öğrencinin 2.50 ortalaması yüzlük sistemde 79’a denk gelirken 2012 mezunu öğrencinin yüzlüğü 65’tir. Bu durumu aynı ders ve kredi sisteminde geçen öğrenci arasında adaletsizliğe yol açmıştır. Mağduriyetimizi belirtmek için katıldığımız Senato Toplantısında, gazetelere haber yazdığımız için Rektör Muzaffer Elmas’ın sert tavrıyla karşılaştık ve sorunlarımız görmezden gelindi. Bunun üzerine Ankara’ya gidip YÖK yöneticileri ile yaptığımız görüşmelerden de olumlu bir sonuç alamadık. Şimdi ise bu adaletsizliğin ortadan kalkması için hukuki süreci başlattığımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz” denildi.

Basın açıklamasından sonra SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’tan cevap alana kadar oturma eylemi yapan grup için Polis ve SAÜ güvenliği hazır bekletildi. Grubun ısrarı üzerine Rektör Elmas öğrencileri toplantı odasında dinleme kararı aldı.

TALEPLERİNİZİ YÖK’E İLETECEĞİM

Öğrencilerin ısrarı üzerine Rektörlük toplantı odasında öğrencilerin taleplerini dinleyen Rektör Elmas, “Bizler yönetici olarak YÖK’ün kuralları doğrultusunda hareket ediyoruz. Dolayısıyla bu sisteme göre öğrencilerimiz mağdur oluyor. Biz Üniversitemizde sistemi değiştirelim YÖK’E gönderelim. YÖK’ten ek kontenjan talep edelim. Bu konunun basında yer alması bizi üzdü. Konunun muhatabı bizlerdik ama geçti gitti. Taleplerinizi dinledim. YÖK Başkanına ileteceğim” dedi.

Görüşmenin ardından öğrenciler eyleme son verdi.

Bu arada, Rektör Elmas’ın öğrencilerle yapacağı görüşmeye basın mensupları alınmak istenmedi. Toplantı odası önünde, basının içeri girmemesi için görevliler adeta barikat oluşturdu. Küçük çaplı bir arbedenin de yaşandığı kapıda, eylemci öğrencilerin, “Basın alınmazsa biz de görüşmeyiz” demesi üzerine, basın mensupları da içeri alındı./ Remzi ŞİMŞEK