Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, 19 Ekim 1829 yılında kurulan Muhtarlık kurumunun, aslında bugün 189. Kuruluş yıldönümü olduğunu belirterek, muhtarlığın Türk demokrasi tarihi açısından büyük önem taşıdığını, zira Türk demokrasisinin ilk seçimlerinin muhtarlık seçimleriyle başladığını söyledi.

Federasyon Başkanı Erdal Erdem, “Dolayısıyla, halkın doğrudan kendi yerel yöneticisini seçmesiyle başlayan bu süreç demokrasi tarihimiz açısında da bir temel oluşturuyor. Muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe yönelik kamusal çalışmaların daha çağdaş ve verimli yürütülmesi amacıyla, Başbakanlığın 19 Ekim 2015 tarihli genelgesi ile Muhtarlar Günü olarak kutlanması uygun görülmüş, ülkemizde ve ilimizde 4 yıldan bu yana da resmi olarak ‘Muhtarlar Günü’ kutlanmaktadır.

Muhtar, ‘Seçilmiş’ demektir. Devlet teşkilatının kılcal damarlarını oluşturan muhtarlık camiasının seçilmiş temsilcileri olarak; devlet ve vatandaş arasındaki toplum bütünlüğünün sağlanmasında ve kamu düzeninin yerine getirilmesi konusunda muhtarlar olarak üzerimize düşen görevin bilincindeyiz.

İlimizde, Devlet-Muhtar-Vatandaş bütünlüğü ile muhtarların kamu düzeninde hak ettiği değeri kazanması ve 16 ilçe muhtar derneklerinin aynı çatı altında toplanması amacı ile Sakarya Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde 25 Aralık 2015 tarihinde Sakarya Muhtarlar Federasyonunu kurduk.

Sakarya Muhtarlar Federasyonu olarak, önceden olduğu gibi bundan sonra da muhtarlarımızın her türlü dilek ve temennilerinin yerine getirilmesi hususunun, devletimizin yetkili mercilerine ulaştırılmasında köprü vazifesi görmesi ve çözüme kavuşturulması en önemli misyonumuzdur.

Ülkemizde Eylül 2019 tarihi itibarıyla, mahalle ve köy muhtarı olmak üzere toplam 50 bir 275 muhtar görev yapmaktadır. Ayrıca ülke genelinde 682 kadın muhtarımız bulunmaktadır. Sakarya’da da toplam 665 muhtarımız görev yapmaktadır.

19 Ekim Muhtarlar Gününün her yıl resmi törenle kutlanacak olması vesilesi ile bizlere sevinç ve gururu bir arada yaşatan başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, devlet büyüklerimize, ilimizde görev yapmakta olan 665 muhtarımız adına şükranlarımı sunuyorum.

Muhtarlar günü münasebetiyle başta şehit olan muhtarlarımız olmak üzere ahirete irtihal etmiş bütün muhtarlarımızı rahmetle anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Bu vesileyle, daha önceki dönemlerde muhtarlık yapmış ve bu dönemde muhtarlık görevlerine devam eden, tüm muhtarlarımızın Muhtarlar Günü’n