Yenilikçi ve ileri teknoloji yatırımlarıyla sektöründe lider, köklü ve istikrarlı bir kurum olarak dikkat çeken SEDAŞ’ın, SCADA Projesinin ünü sınırları aştı.
SEDAŞ Kıb-Tek’e kapılarını açtı
SEDAŞ SCADA kumanda merkezi, son sistem teknolojik alt yapısı ve milyonlarca veriyi anlık analiz edebilme kabiliyeti, akıllı şebeke alt yapısı,dağıtım faaliyetine ait fonksiyonel işlemleri yapabilme özellikleri ile dikkat çekiyor. Bu anlamda SEDAŞ pek çok teknik heyete kapılarını açmaya devam ediyor. SEDAŞ’ın SCADA kumanda merkezi bu defa da Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yöneticileri ve beraberindeki heyeti ağırladı.

SEDAŞ 20 Bin kilometrekareyi izliyor
SEDAŞ’ın 40 Milyon TL yatırım yaptığı SCADA projesini, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu yöneticileri yerinde incelerken, Kıb-tek heyetine SEDAŞ Şebeke Yönetimi Grup Müdürü Gökmen Hasançebi tarafından bilgi verildi.
Elektrik Mühendisleri ve üst düzey yöneticilerin iştirak ettiği inceleme gezisinde Kıbrıs’tan gelen heyet, SCADA komuta merkezinde gözlemde bulunurken SEDAŞ’ın, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce’dekiyaklaşık 20 bin kilometrekarelik faaliyet alanında, 34 bin 500 Volt seviyesinde orta gerilim (OG) elektrik şebekesindeki enerji durumunu uzaktan izleyebildiğini, gerektiğinde kumanda edilebildiğini gördüler.

KIB-TEK projeyi beğendi
Kıb-Tek heyeti Gebzede yer alan SCADA Kumanda merkezinden Kocaeli, Düzce, Bolu veya Sakarya gibi bir ildeki şebekeye uzaktan kumanda edilebildiğini, 4 il 45 ilçede SCADA kapsamındaki trafo merkezleri ile TEİAŞ’a ait 26 indirici merkezinde anlık olarak izlenebildiğini gördü. Orta gerilim kesintilerinin anında görülerek ekiplere bildirildiğini ve alternatif hatların olduğu alanlarda uzaktan da besleme yapılabildiğini ve kısa sürede şebeke arızlarına müdahale edilebildiğini de SCADA kumanda merkezinde izlediler. SEDAŞ’ın SCADA uygulamaları ve kullanılan teknoloji, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) yöneticilerinin beğenisini kazandı.

Fonksiyonel mükemmellik
SCADA merkezinde Kıb-Tek heyetine ayrıntılı bilgiler aktaran Gökmen Hasançebi, SEDAŞ’ın bilişim altyapısı ile yönettiği şebekede, uygulamaya alınan SCADA Projesi ile gerçek zamanlı izleme, sistem performansı hakkında anında bilgi sahibi olma, veri toplama, milyonlarca veriyi anında analiz etme, sistemde modifikasyon yapma, otomatik rapor üretilmesi sağlanırken, hızlı müdahale, enerji kesinti sürelerinin minimize edilmesi, operasyon ve bakım maliyetlerinin azaltılmasının da sağlandığını ifade etti. Hasan Çebi, “Şebekede arızanın yansıdığı trafo merkezini ve devre dışı kalan orta gerilimdeki ana hatları anında görüyor, arızalara hızlı müdahale için ciddi bir zaman tasarrufu sağlıyoruz. SEDAŞ’ın sahada manuel olarak yaptığı bazı manevraları, SCADA Projesi ile uzaktan rölelere kumanda ve müdahale yöntemiyle gerçekleştirebiliyoruz. Trafo merkezlerinde kurduğumuz bilişim altyapısı, kapalı sistem uygulamamız ve metal muhafazalı modüler hücrelerikullanarak modern teknolojiler ile hem otomasyon hem de iş sağlığı ve güvenliği konusunda büyük bir yatırım sağladık. Bu alanda SEDAŞ, fonksiyonel mükemmelik sağlayan bir SCADA projesi gerçekleştirdi” dedi.