Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu 372. Basın açıklamasında TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün’ü eleştirdi.

AKM önünde yapılan basın açıklamasını SAGİR adına Kadrican Mendi okudu. Açıklamada, “Başörtüsünün kamusal alanda serbestçe takılabilmesinin önünü açacak bir teklifi geri çeken AKP, şimdi MHP ile işbirliği yaparak öğretmenlik, yargıçlık ve emniyet görevlisi gibi bazı meslekler hariç olmak üzere kamuda başörtüsü serbestisi planlanmakta imiş. Oysa çok açıktır ki şartsız – sınırsız bir özgürlük getirmek yerine böylesine ikircikli bir adım atmak sorunu derinleştirmekle sonuçlanacaktır. Dahası anayasada herhangi bir yasak bulunmamasına rağmen 12 Eylül yönetmelikleriyle yürütülen yasağa kanunda yer tarifi yapılarak anayasal bir destek de üretilmiş olacaktır. Haliyle bu adım çözümden ziyade yasağa katkı sağlar. Hükümetin başörtüsü meselesi karşısında takındığı bu ilginç tutum ve çekimserlik, aslında AKP kadrolarının devleti ne kadar içselleştirdiğini de gösteren bir işarettir. Ancak bu mesele bu kadar basit değildir. Biz sizin başörtüsü üzerinde giriştiğiniz hiçbir tarif ve kısıtlama teşebbüsüne rıza göstermeyeceğiz. Ne hükümetin ne de yeryüzünde herhangi bir başka iktidarın Müslümanlara inançlarıyla ilgili had biçmeleri hadlerine değildir. Bizden bu kadarına rıza göstermemizi beklemesinler” denildi.

Ayhan Sefer Üstün hesap vermeli

Uludere’de yaşanan katliamın üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen hiçbir gelişme kaydedilmediğinden de bahsedilen açıklamada, “Roboski/Uludere katliamının üzerinden aylar geçmesine rağmen hiçbir gelişme kaydedilmemesi bizim açımızdan yenilir yutulur bir şey değil. Gelinen aşamada öğreniyoruz ki aylardır sürüncemede bırakılan soruşturma şimdi de askeri savcılığa gönderilmiştir. Bir devletin kendi vatandaşı sivilleri uçaklarla bombalayıp bunun sorumlularını aylarca bulamaması bu ülkenin tüm insanlarıyla alay etmektir. Meclis Araştırma Komisyonunun başındaki Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün’ün bu olaydaki sorumluluğu kendisini ayrıca Sakaryalılara karşı hesap verme durumunda bırakacaktır“ denildi.

Basın açıklamasının ardından grup olaysız dağıldı.