Ülkemiz demiryolu imalat sanayii açısından bir dönüm noktası niteliğinde olan “Milli Elektrikli Tren Seti”nin prototipinin tamamlanarak bu yıl raylara indirileceği ve seri üretimine başlanacağı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından da kamuoyuna duyrulmuştu. 
TÜVASAŞ bünyesinde tasarım ve üretim çalışmaları tamamlanarak montaj çalışmalarına başlanan Milli Elektrikli Tren Seti, ülkenin raylı sistem araçları sektöründe yerli ve milli imkanlarla imal edilen ilk tren seti olma özelliğine sahip olacak.


Milli Elektrikli Tren Seti projesi ile ülkenin ihtiyaç duyduğu teknolojik yetklinlik kazanılacak ve önemli ölçüde ithalatın önüne geçilecek. Proje kapsamında çok sayıda yerli sanayi şirketi ve özellikle trenin kritik bileşenleri noktasında Aselsan gibi Türkiye'nin teknoloji devleri de yer alıyor.
Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından  11. Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda hazırlanan ve 12 Şubat 2020 tarihinde yayımlanan 2020 Yılı Yatırım Programı’nda yurtdışından ilave Yüksek Hızlı Tren Seti temin edilmeyeceği ve ihtiyaç duyulan tren setlerinin TÜVASAŞ tarafından yürütülen “Milli Elektrikli Tren Seti” projesi kapsamında yerli ve milli olarak üretileceği karara bağlandı.