Ziyarette konuşan Sakarya İHH Başkanı Engin Sezer; "İdlib’te sivil halkın acil ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak amacıyla çalışmalarımız sürüyor. İdlib’te bulunan çadır kent ve kamplarda yaşayan aileler olağanüstü kötü şartlar nedeniyle zor günler geçiriyor. Savaşın devam ettiği ülkede asgari yaşam malzemelerini dahi temin etmek zorlanan milyonlarca insan bulunuyor. Bölgede bulunan fırınlarımızdaki depolar boşalmak üzere. Ekmek üretimi durma noktasına geldi. Zaten evsiz barksız ortada kalmış insanlar, çocuk, kadın ve yaşlılar çoğunlukta olmak üzere ölümle pençeleşiyorlar" dedi.

Durumu yeni bir insani kriz olarak nitelendiren Sezer; "Son iki yıldır ilan edilen 'çatışmasızlık bölgeleri' barış için önemli bir adım gibi görünmüştü. Ancak Esed rejiminin bu bölgelere yönelik saldırıları binlerce sivilin ölümüyle sonuçlandı. Bu çatışmasızlık bölgelerinden sonuncusu İdlib daha büyük bir insani krizle karşı karşıya. Çünkü İdlib 300 binlik yerel nüfusla birlikte ülkenin farklı bölgelerinden 'güvenli olduğu' için buraya gelen yaklaşık 3 milyon mülteciye de ev sahipliği yapıyor. Önceki yıllarda gerçekleşen Doğu Guta ve Halep saldırılarında en azından mültecilerin sığınabileceği özgürleştirilmiş yerler vardı. Bu kez mültecilerin böyle bir şansı da bulunmuyor. Olası bir saldırıda birçok insan ikinci defa mülteci durumuna düşeceği gibi, gidecek yerlerinin olmaması da ayrı bir trajedi. Çok dar bir alanda silahlı gruplar ile sivillerin ayrıştırılması mümkün olmadığından olası hava operasyonlarında binlerce sivil zarar görecek. Haddinden fazla kalabalık olan bölgede yaşam koşulları yeni bir saldırıyla daha da kötüleşecek" şeklinde konuştu.

AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek İHH’nın çalışmalarını yakından takip ettiğini ve insani yardım çalışmalarına her zaman destek olacaklarını belirtti.