Doğu Karadeniz bölgesinde 30 Mart’ta yaşanan zirai don öncesi serbest piyasada fındığın 5 liradan alıcı bulduğunu belirten Karasu Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş, aradan geçen 9 aylık sürede fiyatın 3 katına çıktığını ve şu an 15 TL’yi geçtiğini dile getirdi.

“Fındık bu yıl altın yılını yaşıyor”

Fındığın bu yıl altın yılını yaşadığını dile getiren Hordoloş, “Geçen Mart ayının son günlerinde Doğu Karadeniz Bölgesi don felaketiyle karşı karşıya kalmıştı. 30 Mart 2014 öncesi kabuklu fındığın piyasada kilosu 5 ila 5,5 lira arasında seyrediyordu. Doğu Karadeniz Bölgesinde meydana gelen zirai don olayından sonra fındık fiyatı birden yükselişe geçti. İlk zamanlar fındık fiyatının ciddi bir şekilde artış göstereceğini bizler de tahmin edemedik. Doğu Karadeniz Bölgesinde zirai don anlaşılmaya başlandıktan sonra serbest piyasada kabuklu fındık fiyatı büyük bir artış göstermiş olup kilosu 13 ila 14 TL’ye yükselmiştir” dedi.

Hordoloş, fındık fiyatlarının dünya tarihinde ilk defa bu seviyelere kadar çıktığını da söyleyerek, “Fiyatlar rekor üzerine rekor kırıyor. Bunun sebebi de 2014 yılında rekoltenin çok düşük olmasıdır. Bu nedenden dolayı fındık yok. Arz talep durumuna göre fiyatlar da yükseliyor. Ben fiyatların bu seviyede kalmasını beklemiyorum. Gidişat gösteriyor ki kabuklu fındığın kilosu önümüzdeki günlerde 20 Lirayı bulacak” diye konuştu./ Mehmet KARAKAŞ