Birçok akademisyen ve bürokratın katıldığı programda özellikle iç sularda inşa edilen barajlar ve hidroelektrik santrallerin etkinlikleri ve canlı yaşamları için uygunlukları konuşuldu.
18 milyonluk tasarruf
Sakarya Nehri üzerine inşa edilen ADASU HES ve üzerine inşa edilen balık geçidini anlattığı sunumunda Muhsin Pervane, “ADASU HES, ülkemizde sudan elektrik üretmek amacı ile ilk defa bir yerel yönetim tarafından yapılan ve işletilen bir tesis olmasıyla Türkiye’de ilktir. Sakarya Nehri’nin enerjisinin şehrimize kazandırmak ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamak amacıyla inşa ettiğimiz ADASU HES’te faaliyete başladığı 2013 yılından bugüne dek 100 milyon kilovatın üzerinde enerji üretildi. Bu sayede yıllık ortalama 6 milyon lira tasarruf sağladık” diye konuştu.
Nehir ekolojisi korumamız altında
ADASU HES üzerinde inşa edilen balık geçidinin Türkiye’de örnek projelerden biri olduğunu belirten Pervane, “Nehri’mizin enerjisini şehrimize kazandırırken nehrin gerçek sahibi olan canlılar ve balıklar da unutmadık. Örnek bir projeyle, balıkların göç edebilmesi, üreyebilmesi, yeni yaşam alanlarına gidebilmesi için rahatlıkla kullanabilecekleri, içerisinde balıkların yoruldukları zamanlarda dinlenebilecekleri bölmeleri olan ve sürekli su geçecek şekilde bir Balık Geçidi tasarladık ve inşa ettik. Şehrimiz bu bereketli nehrin enerjisinden yararlanırken, Balık Geçidi ile de canlıların ve balıkların yaşamları güvence altına aldık” dedi.